www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Sluis gesloten voor moerasvogels

22 maart 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Oude Waal met hoogwater

Oude Waal met hoogwater

Het is een bijzonder jaar in de Gelderse Poort. Voor de eerste keer kan namelijk water worden vastgehouden in de Oude Waal, vlakbij Nijmegen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we op donderdag 20 maart de historische Waardsche Sluis dichtgedraaid. Moeras en watervogels, maar ook vissen, moerasplanten, kikkers en salamanders kunnen hiervan profiteren.

Nog niet zo lang geleden was de Ooijpolder een belangrijk gebied voor allerlei moerasvogels. Zo broedden er in het verleden roerdompen en grote karekieten bij de Oude Waal. In de loop van de tijd is dit gebied door verschillende oorzaken nogal verdroogd. Maar er is al lang geleden een manier bedacht om iets van de natte situatie van weleer terug te krijgen. En dat was om tijdens hoogwater het water toe te laten en vervolgens vast te houden. Dankzij samenwerking van Staatsbosbeheer met provincie, waterschap, onze buren en een hele trits andere belanghebbenden is dat nu eindelijk mogelijk.

Oude Waal en de Tiengeboden
Oude Waal en de Tiengeboden

De overvloedige regen de afgelopen weken in de bovenstroomse gebieden van de Rijn zorgde deze week voor een kleine hoogwatergolf. Dat was voor ons het moment om de eeuwenoude Waardsche Sluis open te zetten. Toen het hoogste punt van de hoogwatergolf was bereikt was het even goed mikken wanneer de sluis precies dichtgezet kon worden. Dat was eergisteren het geval. De Oude Waal is nu een grote plas water omringd door overstroomde graslanden en kletsnatte rietvelden. De komende maanden zal het met iets van een centimeter per dag zakken en zullen er continu plasdras plekken zijn.

Oude Waal met overstroomde graslanden en ruigtes
Oude Waal met overstroomde graslanden en ruigtes

Keert de zeldzame roerdomp terug en gaan er weer zomertalingen of porseleinhoentjes broeden? We weten het nog niet. Wat het precies op gaat leveren gaan we de komende maanden ontdekken. Sowieso verwacht ik dat het aantal blauwborsten, waterrallen en bijvoorbeeld slobeenden hoger zal zijn. Ik kom dagelijks bij de Oude Waal en ik jullie van de ontwikkelingen op de hoogte houden, via dit Boswachtersblog en via Instagram en Twitter.

Slobeend
Slobeend

Wil je het zelf zien? Bezoek dan de Oude Waal. Het mooiste uitzicht op het gebied heb je vanaf de Ooijse Bandijk tussen Nijmegen en Ooij. Vanuit ons informatiecentrum De Bastei in Nijmegen is dit goed te belopen of pak de fiets!

Oude Waal
Oude Waal
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog