www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Op zoek naar bevers met vlogger Youri

27 maart 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Bever

Bever

Sommige dagen zijn beter dan andere. Afgelopen week had ik samen met vlogger Youri Jongkoen een topbelevenis. We gingen op pad met hoogwater om een vlog over bevers te maken. We zagen ze, we zagen ze goed en daarna zagen we ze heeeel erg goed! En dichtbij!

Afgelopen week was ik na werktijd op pad in de Millingerwaard met vlogger Youri Jongkoen om bevers te zoeken. Het was hoogwater en vaak is dat een goede tijd om ze te zien. Met hoogwater worden ze namelijk verdreven uit hun gewone burchten, want die staan dan onder water. Ze zitten dan tijdelijk in hoogwaterburchten, op het dak van hun burcht of op een andere droge plek. Dat maakt ze vaak makkelijker zichtbaar.

De eerste locatie die we bezochten was een plek die ik ken waar ze bij ieder hoogwater vaak te zien zijn. En het was meteen raak. Drie bevers zaten er op hun hoogwaterburcht. Voor Youri was dit de allereerste keer dat hij live een bever zag. De suffe bevers werden op video vastgelegd, teksten voor de vlog werden ingesproken, missie geslaagd! Maar het werd nog beter…

In een ander deel van de Millingerwaard maakten we namelijk nóg een korte wandeling. Ook daar zaten bevers op hun hoogwaterburcht. Maar meer bijzonder was een bever die op het drooggevallen wandelpad zat. En meter of honderd voor ons zat het dier op het pad, ging het water in, ging weer het pad op, weer het water in, weer het pad op… et cetera.
Dichterbij gekomen bleek de bever telkens uit het water te komen en dan leek het of de bever ging graven. Dat leek zo, want de bever was bezig om overal geurhoopjes te maken. Dit doen ze aan de rand van hun territorium. Een hoopje modder en wat plantaardig materiaal worden voorzien van wat geurstof en dat is voor andere bevers het sein dat hier het leefgebied van deze familie begint. Nooit eerder zag ik een bever dit doen, en dan ook nog eens heel vaak. Ook zagen we de bever houtjes knagen en poetsend op het pad zitten. En hij kwam op ons afgezwommen, tot een paar meter afstand. Spectaculair.

Ik zag vaak bevers, maar nooit zag ik ze bij daglicht zo lang en zo mooi. En mooi is dat Youri er een vlog van kon maken. Veel kijkplezier!

Wil je zelf bevers zien? Dan kan dat. Vanaf augustus organiseren we weer beverexcursies in de Millingerwaard. Wandelend en met een kano trekken we dan door de Millingerwaard. Meld je hier aan voor zo’n unieke excursie.

Wil je meer vlogs van Youri zien, volg hem dan op YouTube.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog