www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Watervogelwalhalla tussen Nijmegen en Arnhem, ga je mee?

16 april 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Kluut, foto: Robert pater

Kluut, foto: Robert pater

Gloednieuwe moerasnatuur met steltlopers, eenden en bijzondere rietvogels. Dat is Waterrijk in Park Lingezegen. Gisteravond was ik er en het was mooi. En komende zaterdag ga ik weer en dan kun jij mee!

Wie over de A325 rijdt tussen Arnhem en Nijmegen komt er dwars doorheen: Park Lingezegen. Met ter hoogte van de tankstations het Waterrijk aan twee kanten van de snelweg. Het is gloednieuwe natuur van pas een paar jaar oud. Er liggen bloemrijke graslanden, jong bos en er is grond afgegraven. Op die plekken liggen nu uitgestrekte rietvelden en ondiep water met een paar eilandjes. Het is er een echt vogelwalhalla geworden.

Dodaars, foto: Mark van Els
Dodaars, foto: Mark van Els

Gisteravond was ik er en het was er prachtig: baltsende grutto’s, ratelende zomertalingen, hinnikende dodaarsjes, zingende blauwborsten. Een van de eilandjes is in bezit genomen door een kolonie kluten. Er werd volop gepaard en het lijkt er op dat een aantal kluten al op het nest zit. Maar de mooiste waarnemingen kwamen met het vallen van de duisternis. Grote groepen oever- en boerenzwaluwen kwamen naar de rietvelden om er te slapen, rietgorzen begonnen te zingen, waterrallen te roepen en als klap op de vuurpijl begonnen er twee roerdompen te roepen. Onvoorstelbaar dat deze kritische moerasvogel dit gebied zo snel bevolkt heeft.

Aanstaande zaterdag 20 april ga ik ’s avonds weer naar het Waterrijk. En jij kunt mee! Wil je ook kans maken op het horen van roerdomp en co? Meld je dan aan via de website.

Zomertaling, foto: Tjibbe Hunink
Zomertaling, foto: Tjibbe Hunink

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog