www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Maatregelen tijdens zomerseizoen in de Stadswaard

29 april 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Galloway

Galloway

In de Stadswaard in Nijmegen plaatste Staatsbosbeheer in samenwerking met de gemeente Nijmegen en kuddebeheerder FREE Nature een raster. Met dit raster worden grazers en badgasten tijdens het zomerseizoen gescheiden. Hiermee voorkomen we dat de grazers gevoerd en geaaid worden.

Het nieuwe raster loopt vanaf het bruggetje de Ooijpoort drie kribvakken lang parallel aan het Waalstrand. Tussen het raster en de Waal kunnen badgasten nu zonder ontmoeting met konikpaarden en gallowayrunderen genieten van zon en rivier.

Klaphekjes voor wandelaars

De redenen om dit raster te plaatsen waren ontmoetingen tussen badgasten en paarden en runderen die vervolgens gevoerd en geaaid werden. Dit menselijk gedrag kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het Waalstrand in de Stadswaard trekt grote aantallen bezoekers en is tegelijk een favoriete ‘hangplek’ voor de grote grazers. Met het raster worden de grazers geweerd van het strand tijdens het zomerseizoen. Bezoekers kunnen nog steeds wandelen in de hele Stadswaard, het raster is namelijk voorzien van klaphekjes. Het raster is het resultaat van goede samenwerking tussen Staatsbosbeheer en gemeente Nijmegen die ook samen de kosten delen.

Zwerfvuil

In 2018 gingen de gemeente Nijmegen, Dar en Staatsbosbeheer succesvol zwerfafval te lijf. Daar gaan zij dit jaar mee door. We maken het de bezoekers graag zo makkelijk mogelijk. Bij de ingangen staan informatieborden met papieren tasjes. In de papieren tasjes kunnen bezoekers hun afval doen en deze vervolgens in de stalen afvalcontainers doen. Daarnaast ruimen Dar en vrijwilligers regelmatig in het veld zwerfafval op. In het gebied zijn toezichthouders van de gemeente Nijmegen en Staatsbosbeheer regelmatig aanwezig. Ze informeren bezoekers over het belang van het opruimen van afval.

Tijdens een bezoek aan de Stadswaard…

 • Minimaal 25 meter afstand houden tot de grote grazers
 • Grote grazers niet voeren of aaien
 • Honden aan de lijn
 • Neem je afval mee
Bij de ingang van de Stadswaard hangen zakjes zodat je afval mee terug kunt nemen naar de afvalbakken.
Bij de ingang van de Stadswaard hangen zakjes zodat je afval mee terug kunt nemen naar de afvalbakken.
reageren

geef een reactie

 • veltman
  3 juli 2019 om 11:41

  gisteren kreeg ik een heel vervelend bedankje van de gemeente/politie. Een bekeuring van € 104,00. Eergisteren was ik via het eerste strand (na de waalbrug) doorgewandeld naar ongeveer 3 stranden/pieren verder. Bij het 3e strand liep ik bijna (blootvoets) door een berg glas heen. Bierflesjes en nog meer zooi die ze waarschijnlijk tijdens een kampvuurtje in het vuur hebben gegooid en daardoor in stukken gebarsten. Ik ben via de vlietberg terug gelopen naar mijn auto, die bij Ooijse Sluispad geparkeerd stond. Ben een zakje gaan halen, die daar bij de ingang liggen voor het afval. Toen met de auto teruggegaan naar de Vlietberg, naar het strand gelopen, al het afval, mn glas, in het zakje gedaan, meegenomen naar m’n auto omdat daar geen afval bakken staan. Kom ik bij m’n auto, steekt er een vette bekeuring achter m’n ruitenwisser van € 104,00 omdat, volgens die bon, m’n auto onjuist/op ’n parkeerverbodzone stond??? Ik ben denk ik ca half uur weggeweest van mijn auto om die zooi op te halen. En bedankt! Stank voor dank. Ik kreeg de neiging om het glas daar achter te laten. Maar heb het toch maar meegenomen.

 • Gerie Sandmann
  6 mei 2019 om 11:18

  Kunnen de grazers zelf nog bij het water komen dan?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog