www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Maatregelen tijdens zomerseizoen in de Stadswaard

29 april 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Galloway

Galloway

In de Stadswaard in Nijmegen plaatste Staatsbosbeheer in samenwerking met de gemeente Nijmegen en kuddebeheerder FREE Nature een raster. Met dit raster worden grazers en badgasten tijdens het zomerseizoen gescheiden. Hiermee voorkomen we dat de grazers gevoerd en geaaid worden.

Het nieuwe raster loopt vanaf het bruggetje de Ooijpoort drie kribvakken lang parallel aan het Waalstrand. Tussen het raster en de Waal kunnen badgasten nu zonder ontmoeting met konikpaarden en gallowayrunderen genieten van zon en rivier.

Klaphekjes voor wandelaars

De redenen om dit raster te plaatsen waren ontmoetingen tussen badgasten en paarden en runderen die vervolgens gevoerd en geaaid werden. Dit menselijk gedrag kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het Waalstrand in de Stadswaard trekt grote aantallen bezoekers en is tegelijk een favoriete ‘hangplek’ voor de grote grazers. Met het raster worden de grazers geweerd van het strand tijdens het zomerseizoen. Bezoekers kunnen nog steeds wandelen in de hele Stadswaard, het raster is namelijk voorzien van klaphekjes. Het raster is het resultaat van goede samenwerking tussen Staatsbosbeheer en gemeente Nijmegen die ook samen de kosten delen.

Zwerfvuil

In 2018 gingen de gemeente Nijmegen, Dar en Staatsbosbeheer succesvol zwerfafval te lijf. Daar gaan zij dit jaar mee door. We maken het de bezoekers graag zo makkelijk mogelijk. Bij de ingangen staan informatieborden met papieren tasjes. In de papieren tasjes kunnen bezoekers hun afval doen en deze vervolgens in de stalen afvalcontainers doen. Daarnaast ruimen Dar en vrijwilligers regelmatig in het veld zwerfafval op. In het gebied zijn toezichthouders van de gemeente Nijmegen en Staatsbosbeheer regelmatig aanwezig. Ze informeren bezoekers over het belang van het opruimen van afval.

Tijdens een bezoek aan de Stadswaard…

  • Minimaal 25 meter afstand houden tot de grote grazers
  • Grote grazers niet voeren of aaien
  • Honden aan de lijn
  • Neem je afval mee
Bij de ingang van de Stadswaard hangen zakjes zodat je afval mee terug kunt nemen naar de afvalbakken.
Bij de ingang van de Stadswaard hangen zakjes zodat je afval mee terug kunt nemen naar de afvalbakken.
reageren

geef een reactie

  • Gerie Sandmann
    6 mei 2019 om 11:18

    Kunnen de grazers zelf nog bij het water komen dan?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog