www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Op zoek naar bevers

7 juni 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Bever in de Millingerwaard

Bever in de Millingerwaard

Zachtjes glijdt de kano over het water van de geulen in de Millingerwaard. Een groene specht roept vanuit de oude wilgen, ganzen met jongen grazen op de oever en een zwarte stern jaagt er op visjes. En dan zien we daar de eerste bever. Knagend op een takje op de oever. Bevers kijken is tof!

Na een wandeling door de ooibossen, ingepakt in spinsels van wilgenstippelmoten en druipend van de spuugbeestjes, komen Boswachter Daan en ik aan bij onze kano. We stappen in en glijden over het water en kanoën naar de tweede geul. Op het water krijg je echt het gevoel dat je in een ruig rivierenlandschap bent.

Boswachter Daan Meeuwissen in de Millingerwaard
Boswachter Daan in de Millingerwaard

Machtige populieren en wilgen groeien aan de ene kant. Moerasruigtes met geurende watermunt en bloeiende gele lissen op de andere oever. Bij het uiteinde van de geul in de verte zien we een groep runderen grazen. En dan, toch nog onverwacht, zien we de eerste bever. Rustig knagend op de kant zat deze bever aan het ontbijt. We peddelen niet meer, maar laten de kano rustig dobberen op korte afstand van de bever die onverstoord doorgaat met zijn ontbijt. Later zagen we nog vier bevers.

Bever Millingerwaard
Bever Millingerwaard

In de 19e eeuw verdween de bever uit Nederland. Eind vorige eeuw keerde de bever terug, door mensenhand geholpen. Want we vonden deze knager belangrijk in de riviernatuur van de Gelderse Poort en andere gebieden. In 1994 werden de eerste bevers losgelaten in de Gelderse Poort. En het gaat goed met de bevers hier. Bijna overal waar de combinatie van voedsel (waterplanten en struiken en bomen) en water aanwezig is leven bevers. Maar zie ze maar eens… Bevers zijn vooral ’s nachts actief en de beste kans om ze te zien is dan natuurlijk ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Met de lange zomeravonden is de kans dan ook het grootst.

Op verschillende plekken in de Gelderse Poort maak je een redelijke kans om ze te zien. Maar het mooist is het vanuit een kano. Boswachter Daan en ik gaan vanaf augustus acht keer naar de Millingerwaard, te voet én met de kano. Wil je mee, meld je dan aan op deze pagina.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog