www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

51e Lingebos seizoen van start

12 juli 2019 boswachter Saskia Linssen in Rivierengebied
lingebos 50 jaar

Op 26 juni was het 50 jaar geleden dat prinses Beatrix het Lingebos opende als recreatiegebied voor de Randstad. Hoe bijzonder is dat! Het 50 jaar bestaan van het Lingebos werd onlangs gememoreerd met een feestelijke taart op het gemeentehuis van West Betuwe. Wethouder Rutger van Stappershoef en Floris van Kuijk, gebiedsmanager rivierengebied bij Staatsbosbeheer sneden hem aan. Het 51e seizoen kan van start voor de bezoekers en voor ons werk. En daarom praat ik je graag even bij over alle ontwikkelingen in het Lingebos.

Zwemplas

De recreatieterrein Lingebos met zwemplas is een ideale plek om verkoeling te zoeken op warme dagen. De zwemplas van wel 10 hectare groot heeft meerdere ‘zwemzones’: je kunt er zwemmen in het diepe zwemgedeelte, of spelen met de kinderen op het strandje. Inmiddels zijn er weer slagbomen op de parkeerplaats en moeten bezoekers betalen voor parkeren. Het tarief is € 2,-. Dit parkeergeld gebruikt Staatsbosbeheer voor de financiering van het beheer van de recreatieve voorzieningen. Deze zijn op dit moment volgens onze normen onder de maat. Daar gaan we dan ook mee aan de slag.

Upgrade

Ook waren er veel speeltoestellen bij de zwemplas onveilig en moesten deze verwijderd worden. Deze voorzieningen willen we graag een upgrade geven. Daarom is Staatsbosbeheer onder andere met de gemeente in overleg en onderzoeken we de mogelijkheden voor het Lingebos.

Herplant na essentaksterfte

Het Lingebos is ook een natuurgebied met veel bos. Verspreid door het hele bos staan veel essen die lijden aan de schimmelziekte essentaksterfte. De bomen kunnen daardoor omvallen. Tot half maart dit jaar zijn daarom de zieke essen die in de buurt van wegen en paden staan al gekapt. Door de hoogte van de bomen, is dat een brede zone en valt het flink op. Het Lingebos ziet er daardoor anders uit dan vorig seizoen. Komende tijd moeten we nog meer zieke essen weghalen. Ook laten we juist groepen zieke essen staan waar het kan, zodat de natuur zijn gang kan gaan. Waar er bomen gekapt zijn, komen ook nieuwe bomen terug. Met deze herplant starten we komende winter. We planten een grotere variatie in boomsoorten terug, zodat het bos wat terug gaat groeien minder vatbaar is voor ziekten en plagen. Het worden verschillende soorten loofbomen, denk aan eik, linde, zoete kers en haagbeuk. Zo blijven we werken aan het bosbeheer in dit natuurgebied.

Meer weten over essentaksterfte? Kijk dan op de website van Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog