www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Grauwe klauwier terug als broedvogel in de Gelderse Poort

7 augustus 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Grauwe klauwier

Grauwe klauwier, foto: Tjibbe Hunink

Bijzonder natuurnieuws uit de Gelderse Poort. Op twee plekken werden grauwe klauwieren gezien met jongen. Beide paren broeden er in gebieden die het hele jaar begraasd worden door runderen en paarden. De grauwe klauwier verdween in de jaren zeventig als broedvogel en is nu hopelijk definitief terug.

Dan komt er een berichtje op je telefoon binnen dat er grauwe klauwieren met jongen op een paar honderd meter van je kantoor zitten. Grauwe klauwieren! Voor zover ik weet verdwenen de laatste grauwe klauwieren als broedvogel  in 1973 uit de Gelderse Poort. Dus het is echt bijzonder dat ze terug zijn, en dan meteen op twee plekken in de Gelderse Poort. Ik zat er al jaren op te wachten, want met mijn mensenbril vind ik al jaren dat het landschap er geschikt uitziet. Dat vinden deze vogels nu gelukkig ook.

Ik werd er blij van en ’s middags ben ik op zoek gegaan. Met succes: een paar met 4 jongen zat er niet ver van de openbare weg in een fraai landschap. Mijn dag was goed! Zeker omdat dit wat zegt over de plek.

https://twitter.com/kor_bosch/status/1158778105907077120?s=20

De grauwe klauwier is een soort die houdt van halfopen landschappen. En behalve het landschap met veel struiken moet er ook voldoende te eten zijn. Het gros van de maaltijden bestaat uit grote insecten, aangevuld met af en toe een muis of een jong vogeltje. In de tijd dat ik er zat werden de jongen gevoerd met libellen en het mannetje kam eenmaal aanvliegen met een grote groene sabelsprinkhaan.

Het landschap waar grauwe klauwieren broeden in de Gelderse Poort.
Het landschap waar grauwe klauwieren broeden in de Gelderse Poort.

Die grauwe klauwieren met jongen zeggen mij een paar dingen. Namelijk dat het landschap blijkbaar geschikt is; dat er voldoende te eten is en dat het mooi weer is! In natte zomers is het namelijk veel moeilijker insecten vangen en dan hebben ze het vaak moeilijk.

Vooral dat het geschikte landschap en dat er voldoende voedsel is is bijzonder. Dertig jaar geleden lag er op deze plek namelijk regulier intensief gebruikt agrarisch land. Het land werd gekocht voor natuurontwikkeling, grote grazers deden er hun intrede en sindsdien is het landschap gaan veranderen. De begroeiing die er nu is, is dus piepjong en blijkbaar zit er nu al voldoende voedsel. Als je er loopt kun je zien dat sprinkhanen massaal aanwezig zijn. Talloze veldsprinkhanen vliegen bij iedere stap op en grotere sprinkhanen laten zich horen vanuit ruigtes en struiken. Dankzij jaarrondbegrazing met runderen en paarden die niet preventief behandeld worden tegen wormen zijn er onder andere volop verschillende soorten mestkevers aanwezig en het schonen water in de buurt trekt grote aantallen libellen. Dit zie ik iedere zomer en vond het dus al geschikt en nu vinden de grauwe klauwieren dat zelf gelukkig dus.

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog