www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Zeldzame medicinale bloedzuigers in de Gelderse Poort

16 augustus 2019 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Medicinale bloedzuiger, foto: Rob Felix

Medicinale bloedzuiger, foto: Rob Felix

Tijdens onderzoek in de Gelderse Poort zijn grote aantallen medicinale bloedzuigers gevonden. Spectaculair nieuws, want de medicinale bloedzuiger is een erg zeldzame soort geworden. Het laat zien dat het gebied geschikt is en dat er voldoende voedsel is. Onderzoekers geven aan dat daar waar medicinale bloedzuigers leven sprake is van een hoge natuurkwaliteit. Als boswachter wordt je alleen maar blij van dit soort berichten.

De medicinale bloedzuiger is een bedreigde soort, en het is nu niet duidelijk waar ze precies leven. Om daar achter te komen is een onderzoek gestart. Tijdens het onderzoek door EIS en Natuurbalans naar de verspreiding van de medicinale bloedzuiger in Nederland zijn ook plekken in de Gelderse Poort onderzocht. En met succes! Op verschillende plekken werd de mooie bloedzuiger gevonden. In één watertje werd op één dag zelfs een maximum van 169 medicinale bloedzuigers per uur gevonden. De Gelderse Poort is nu, voor zover bekend, een van de gebieden met de grootste aantallen van deze bloedzuigers.

Medicinale bloedzuigers waren vroeger handig voor zogenaamde aderlatingen en tegenwoordig voor plastische chirurgie, maar ze horen vooral ook gewoon in onze natuur. En daar leven ze in wateren die regelmatig worden bezocht door grote zoogdieren waar ze bloed uit zuigen. De bloedzuigers zijn zeldzaam geworden door het massaal wegvangen voor menselijk gebruik en ook door vernietiging van geschikt leefgebied.

Medicinale bloedzuiger, foto: Rob Felix
Medicinale bloedzuiger, foto: Rob Felix

De medicinale bloedzuigers kunnen succesvol leven op plekken waar voldoende voedsel is. Het voedsel bestaat onder andere uit slakken die ze eten, en later uit  het bloed van amfibieën, vissen en watervogels. Maar vooral uit het bloed van grote zoogdieren die het water bezoeken. In de Gelderse Poort gaat het dan om runderen, bevers, paarden en reeën. Juist het bloed van deze zoogdieren geeft de bloedzuigers kans om zich voldoende snel te ontwikkelen en om zich succesvol te kunnen voortplanten.

De plek waar nu de grote aantallen zijn gevonden ligt in een gebied met meer ondiepe wateren en wordt omring door natuur die het hele jaar door begraasd wordt door reeën, paarden en runderen. Het watertje met de grootste aantallen valt af en toe droog en ook dat kan positief zijn. Dan verdwijnen de vissen en hebben de bloedzuigers dus geen last meer van predatie door deze vissen.

De medicinale bloedzuiger is dus zeldzaam en is bovendien beschermd onder de zogenaamde Habitatrichtlijn. Ik word er erg blij van, en het laat zien dat de aanwezigheid van de grote grazers ook voor zo’n bloedzuiger van groot belang is.

Bloedzuiger op de huid of op het waadpak! Wil je meer weten over hoe ze dit onderzoek doen, luister dan naar dit radiofragment van Vroege Vogels.

Meer weten over het de verspreiding van medicinale bloedzuigers, lees dan dit artikel van de bloedzuigeronderzoekers.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog