www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Ga mee op beversafari in de Millingerwaard

16 januari 2020 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Bever in de Millingerwaard

Bever in de Millingerwaard

Zachtjes glijdt de kano over het water van de geulen in de Millingerwaard. De zon is achter de horizon verdwenen en tevreden over het zien van bevers én veel ander moois maken we ons op voor het laatste deel van de beversafari. Bevers kijken is tof! In juli en augustus kun je mee met een van onze beversafari's!

Na een wandeling door de ooibossen, ingepakt in spinsels van wilgenstippelmotten en druipend van de spuugbeestjes, kom ik samen met de excursiegroep aan bij de kano’s. We stappen in en glijden over het water en kanoën naar de tweede geul. Op het water van de Millingerwaard krijg je echt het gevoel dat je in een ruig rivierenlandschap bent.

Machtige populieren en wilgen groeien aan de ene kant. Moerasruigtes met geurende watermunt en bloeiende gele lissen op de andere oever. Een ijsvogel vliegt haastig weg. Bij het uiteinde van de geul in de verte zien we een groep runderen grazen. En dan vliegt er plots een visarend over de geul, binnen een paar minuten gevolgd door een zeearend. Een grote groep lepelaars, aalscholvers en zilverreigers vliegt in paniek weg. Nog geen bever gezien, maar de avond kan al niet meer stuk!

Beversafari Millingerwaard
Beversafari Millingerwaard

En dan, toch nog onverwacht, zien we de eerste bever. Rustig dobberend op het wateroppervlak en klaar voor het ontbijt. We peddelen niet meer, maar laten de kano rustig dobberen op korte afstand van de bever, die besluit naar de overkant te zwemmen om te gaan knagen. Later zagen we nóg meer bevers.

In de 19e eeuw verdween de bever uit Nederland. Eind vorige eeuw keerde de bever terug, door mensenhand geholpen. Want we vonden deze knager belangrijk in de riviernatuur van de Gelderse Poort en andere gebieden. In 1994 werden de eerste bevers losgelaten in de Gelderse Poort. En het gaat goed met de bevers hier. Bijna overal waar de combinatie van voedsel (waterplanten en struiken en bomen) en water aanwezig is leven bevers. Maar zie ze maar eens… Bevers zijn vooral ’s nachts actief en de beste kans om ze te zien is dan natuurlijk ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat.

Op verschillende plekken in de Gelderse Poort maak je een redelijke kans om ze te zien vanaf de oever. Maar het mooist is het om bevers te kijken vanuit een kano. Boswachter Daan en ik gaan in juli en augustus zes keer naar de Millingerwaard, te voet én met de kano. Wil je mee, meld je dan aan voor onze beversafari.

De beversafari’s vinden dit jaar plaats op 19 en 26 juli en 2, 9, 16 en 23 augustus. meld je snel aan, want vol is vol!

Wil je ook de andere dieren van de Nederlandse grote Vijf zien? Dan dan mee op een van de vele andere excursies op zoek naar de Grote Vijf.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog