www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Dood doet leven! Ontdek het nu LIVE bij Buitengewoon

17 januari 2020 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied

Dode dieren zijn onmisbaar in de natuur. Het is eten en gegeten worden. Staatsbosbeheer, Buitengewoon en ARK Natuurontwikkeling geven je vanaf vandaag weer een uniek live-kijkje in deze oneindige cyclus van leven en dood. Welke dieren bezoeken dit jaar het dode ree? Ontdek het op de livestream van Buitengewoon, het natuurprogramma van Omroep Gelderland.

Vandaag is de livestream van het project Dood doet Leven van ARK Natuurontwikkeling en Staatsbosbeheer online gegaan. De livestream vanuit de Gelderse Poort geeft je een uniek kijkje in de oneindige cyclus van leven en dood. Net als vorig jaar ligt er een ree voor de camera. Het ree is doodgegaan als gevolg van een aanrijding.

Het laten liggen van grote dode dieren

Het laten liggen van grote dode dieren in de natuur is ongebruikelijk in Nederland. Dood doet Leven zet zich in voor de terugkeer van dode dieren en grote aaseters in de natuur. Zo worden aangereden dieren niet verwijderd, maar teruggebracht naar de natuur waar zij vandaan komen. Één van deze dode reeën ligt nu voor de camera van Buitengewoon.

Sleutelroltekening Dood doet Leven, tekening: Jeroen helmer, ARK Natuurontwikkeling
Sleutelroltekening Dood doet Leven, tekening: Jeroen helmer, ARK Natuurontwikkeling

Zeldzame dieren profiteren

Tal van zeldzame dieren zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van grote kadavers. Omdat veel dode dieren niet in de natuur terugkeren, hebben soorten die van aas afhankelijk zijn het behoorlijk moeilijk. Zo zijn bijvoorbeeld raaf en zwarte wouw nog steeds zeldzaam.

Meer dieren dan je zou denken, doen zich op de één of andere manier tegoed aan aas. Als je de livestream goed in de gaten houdt, zou je ‘lijkenpikkers’ kunnen zien. Overdag heb je kans op vogels zoals buizerd, ekster en koolmees. En heel misschien komen er wel raven langs. En als aan het einde van de middag de duisternis invalt, dan wordt het echt spannend! In de buurt leven steenuilen, steenmarters, dassen en vossen.

Download hier het gratis PDF-bestand met ‘lijkenpikkers’ van ARK Natuurontwikkeling. Welke dieren kan jij afstrepen?

Meer weten over Dood doet Leven? Bezoek dan dooddoetleven.nl.

reageren

geef een reactie

 • Eric Kosterman
  4 maart 2020 om 14:06

  Ik kan het mis hebben maar op 4 maart is nog steeds niets te zien.

 • jose van der bas
  13 februari 2020 om 13:38

  beste Twan,
  Klopt het dat ik vandaag niets kan zien bij de live cam beelden?
  groetjes Jose

 • han bouman
  13 februari 2020 om 08:43

  dat uilen geen aaseters zijn, klopt niet. enkele jaren geleden waren er opnamen, gemaakt enkele nachten na elkaar, van bosuilen die op een kadaver kwamen eten. ook voor de samenstellers van BBC Springwatch was dit nieuw.

 • Anja
  12 februari 2020 om 09:14

  Als beheerder van een bosperceel kom ik regelmatig levenloze dieren tegen. Ik vindt het steeds weer fascinerend hoe de natuur de dieren “opneemt” !. . Vliegen, larven, kevers, en kleinere insecten. Vogels nemen haren mee voor ’n warm nest.
  En dieren die je s’nachts tegenkomt (als je wakker bent 🙂 NU kan ik het natuur delen met familie en vrienden door de livecam in te schakelen. CHAPEAU !

 • Ray Gallagher
  20 januari 2020 om 09:51

  Beste Twan,
  Ik ben net begonnen als vrijwillege boswachter (Nationaal Park Zuid-Kennemerland). Op 16 januari kwam ik ook een dode ree naast een wandelpad tegen. Het sterf in dit geval aan natuurlijke oorzaken. Het is het natuurlijke process van de nature en de harde realiteit, waar andere dieren kunnen overleven en gedijen. Daarom vind ik het ook erg leerzaam en interessant om mee te kunnen kijken via de livestream. Zeer gewaardeerd, Ray.

  • Marcel de Bruin
   9 februari 2020 om 11:09

   Leuk verhaal. Één opmerking: bij de mogelijke aaseters wordt ook de steenuil genoemd: nou die heeft echt geen interesse in aas ! Hij eet vrijwel altijd muizen ( een enkele keer een vogeltje of een regenworm) maar wil zijn prooien bij voorkeur “vers” (levend) vangen. Sommigen weigeren zelfs een dode muis !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog