www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Sluis Oude Waal gesloten

19 maart 2020 Boswachter Twan Teunissen in Rivierengebied
Het sluiten van de sluis van de Oude Waal

Het sluiten van de sluis van de Oude Waal

Vandaag is de Waardse Sluis gesloten. Met het sluiten van deze sluis houden we water vast in de Oude Waal bij Nijmegen. Moeras en watervogels, maar ook vissen, moerasplanten, kikkers en salamanders kunnen hiervan profiteren.

Nog niet zo lang geleden was de Ooijpolder een belangrijk gebied voor allerlei moerasvogels. Zo broedden er in het verleden roerdompen en grote karekieten bij de Oude Waal. In de loop van de tijd is dit gebied door verschillende oorzaken nogal verdroogd. Maar er is al lang geleden een manier bedacht om iets van de natte situatie van weleer terug te krijgen. En dat was om tijdens hoogwater het water toe te laten en vervolgens vast te houden. 2020 is het tweede jaar dat we dankzij samenwerking van Staatsbosbeheer met provincie, waterschap, onze buren en een hele trits andere belanghebbenden water in de Oude Waal kunnen vasthouden.

Zomertaling, foto: Tjibbe Hunink
Zomertaling, foto: Tjibbe Hunink

De afgelopen twee maanden stond de Oude Waal al vol met water doordat de Waal gedurende deze periode hoog stond. Nu zakt de rivier in hoog tempo. Afgelopen nacht werd in het gebied de stand bereikt waarbij wij de sluis mogen sluiten.

Overstroomde Oude Waal net buiten Nijmegen
Overstroomde Oude Waal net buiten Nijmegen

De Oude Waal is nu een grote plas water omringd door overstroomde graslanden en kletsnatte rietvelden. De komende maanden zal het met ongeveer een centimeter per dag zakken en zullen er continu plasdras plekken zijn.

Wat het dit jaar precies op gaat leveren en hoe lang het goed nat blijft gaan we de komende maanden ontdekken. Sowieso verwacht ik dat het aantal blauwborsten, waterrallen en bijvoorbeeld slobeenden hoger zal zijn. Gisteren zag ik er al de eerste drie zomertalingen en vanochtend zat er een blauwborst te zingen in een meidoorn midden in het water.

Ook bij de Oude Waal in Kekerdom hebben we de sluis gesloten om het water vast te houden. Deze oude sluis lekt echter veel water zodat het effect wat kleiner is. Deze sluis zal waterdichter worden gemaakt zodat we ook hier het water beter kunnen vasthouden.

Blauwborst, foto: Twan Teunissen
Blauwborst, foto: Twan Teunissen

Wil je het zelf zien? Bezoek dan de Oude Waal. Het mooiste uitzicht op het gebied heb je vanaf de Ooijse Bandijk tussen Nijmegen en Ooij. We hebben hier halverwege de dijk samen met gemeente Berg en Dal bankjes en een informatiepaneel geplaatst.

reageren

geef een reactie

 • Jeanne Zwart
  19 maart 2020 om 17:39

  Hartelijk gefeliciteerd met al deze nieuwe verschijningen, waarvoor jullie zo hard gewerkt hebben !!!!

 • Damiaan
  19 maart 2020 om 12:24
  • Bea Peeters-Nillesen
   19 maart 2020 om 14:11

   Hallo Twan, Toen ik dinsdag langs de Oude Waal en in de Ooij kwam en zag dat het water weer begon te zakken, vroeg ik me af wanneer jullie zouden beginnen met zoveel mogelijk water vasthouden. Daar heb ik nu digitaal antwoord op gekregen. Dank daarvoor. Ben zeer benieuwd of de voorspelde verwachtingen uitkomen. Jij ook vermoed ik. Groene groeten.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog