www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Beleef Fort Asperen tijdens de Open Monumentendag!

7 september 2020 Boswachter Claudia Wessel in Rivierengebied
Fort Asperen

Fort Asperen

Aanstaande zaterdag 12 & zondag 13 september is het zover: Open Monumentendag! En dat is een mooi moment om Fort Asperen, een van de parels van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) eens gratis te bezoeken.

Uniek in de wereld

De NHW is een typisch Nederlands verdedigingswerk waarbij alles draait om water. Nergens anders ter wereld vind je iets vergelijkbaars en is daardoor uniek in zijn soort. Het bestaat uit diverse forten, werken en batterijen en loopt als een lang lint door het landschap tussen Muiden en de Biesbosch. Doel van de linie? Het dwarsbomen van vijandige troepen! Door het gebied 40 cm onderwater te zetten, stuitte de vijand op een vrijwel onneembare horde. Het was te diep om er zware kanonnen door te vervoeren, die liepen vast in de modder. Er doorheen lopen was ook nagenoeg onmogelijk. De modder zoog de laarzen van de soldaten helemaal vast. En als ze überhaupt nog vooruit kwamen dan struikelden ze wel over obstakels, of werden verrast door sloten die door het water onzichtbaar waren. Maar de laag was weer niet hoog genoeg om overheen te kunnen varen dus per boot kwam de vijand ook niet ver. Geniaal!

Bouwwerk als verdediging

Op strategische verhogingen in het landschap, die niet onderwater kwamen te staan, verrezen de verdedigingswerken zoals Fort Pannerden, Fort bij Rijnauwen en natuurlijk Fort Asperen. Er is vanaf 1840 aan dit fort gebouwd en het vormt een bomvrije geschutstoren in een halve cirkel.  Daar omheen ligt een gracht met een ophaalbrug. Dit fort diende als afsluiting van de Linge en is bijzonder vanwege zijn unieke waaiersluizen. Door een slim mechanisme konden die tegen de stroming in, door één persoon open worden gezet.

Boek nu je ticket

Er valt nog zoveel méér te vertellen over Fort Asperen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dat het echt een aanrader is om zelf een kijkje te nemen. Benieuwd geworden? Boek dan van tevoren je gratis ticket voor een van de rondleidingen op 12 & 13 september via fortbijasperen.nl.  Aansluitend kun je bovendien de nieuwe dronefilm ‘Het Lingeacces in de Nieuwe Hollandse Waterlinie’ bekijken, met prachtige plaatjes van bovenaf en een boeiend verhaal. Veel plezier!

reageren

geef een reactie

 • Stephanie Capelle
  15 september 2020 om 22:37

  Goede avond mevrouw Van Wessel,

  Ik zou graag een speurtochten organiseren met 6 kinderen in het Ommerense bos, achter het museum.

  Mag dat?

  Ik ruim alles gelijk tijdens het speuren weer op.

  Ik wil van papier sporen maken die de kindjes moeten volgen om Pokemon beestjes te vinden.

  Dit zou ik graag vrijdagmiddag 25 september willen doen zo na 14.00 uur tot max 15.30 uur.

  Leeftijden zijn 5-7 jaar.

  U kunt mij bereiken via email Berrysmj@hotmail.com of mobiel 0611618164.

  Hoop op uw goedkeuring.
  Met vriendelijke groet,

  Stephanie Capelle

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog