www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Werving ondernemer Fort bij Asperen van start

9 maart 2020 Boswachter Silvia Blom in Rivierengebied

Staatsbosbeheer is op zoek naar een creatieve ondernemer voor Fort bij Asperen. Het is een van de mooiste torenforten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit rijksmonument is een prachtig forteiland aan de Linge in de gemeente West Betuwe. De werving is zaterdag 7 maart gestart voor een ondernemer die mogelijkheden ziet om dit cultuureiland in de toekomst te gaan exploiteren. Een invulling met kunst en horeca - in lijn met het huidige gebruik - heeft de voorkeur. De plannen kunnen tot 20 april 2020 ingediend worden.

Het fort is omgeven door water en ligt vlakbij de Diefdijk, een ‘snelweg’ voor cultuursnuivers op de fiets of te voet via de LAW. Andere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zoals Everdingen, Geofort, Vuren, Poederoijen en Brakel, met elk een andere invulling, liggen op fietsafstand. De eigen parkeerplaats, de nabijheid van station Leerdam, een bushalte en routeknooppunten zorgen voor een goede bereikbaarheid. Het staat borg voor een constante stroom passanten.

Glazen koepel

Bij de renovatie in 2016, is er een indrukwekkende glazen koepel met Leerdam-glas boven op het torenfort geplaatst. Op het forteiland zijn naast het torenfort een artillerieloods die is verbouwd tot Taveerne met terras en een fortwachterswoning. De woning is verhuurd en vormt geen onderdeel van deze uitvraag.

Sinds 1980 is het fort al bekend om zijn culturele evenementen die er in het zomerseizoen plaatsvinden. In de koude maanden van oktober tot april gebruiken de vleermuizen het torenfort om te overwinteren. De gezellige Taveerne met terras kan het gehele jaar worden gebruikt en is een bekende pleisterplaats voor de vele fietsers en wandelaars.

Exploitatie

Voor deze locatie zoeken we een ondernemer die de uitdaging wil aangaan om vanaf oktober 2020 de exploitatie en het beheer van het forteiland op zich te nemen. Het gaat dan om de programmatische invulling van het torenfort, de exploitatie van de Taveerne en de instandhouding van terrein en gebouwen. Ook is het mogelijk om samen met andere ondernemers het fort te exploiteren. De ondernemer(s) zijn bereid een samenwerking aan te gaan met Staatsbosbeheer voor de lange termijn.

Selectieprocedure

Ondernemers kunnen hun plannen indienen tot uiterlijk 20 april om 12:00 uur. Tot 1 april is het fort dicht vanwege de vleermuizen. Op 3 april is er een open dag op het fort voor aangemelde ondernemers. Alle informatie voor ondernemers is te vinden op Staatsbosbeheer.nl/ondernemerfortasperen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog