www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Herinneringen aan KunstFort Asperen

1 december 2017 Boswachter Dianne Renders in Rivierengebied

Het torenfort met rechts de Taveerne

De Stichting KunstFort Asperen stopt per 1 januari 2018 met de exploitatie van het gelijknamige fort en de bijbehorende horecagelegenheid aan de Linge. Staatsbosbeheer is eigenaar van het Fort bij Asperen en neemt het beheer over van de stichting. Ondertussen gaan we op zoek naar een nieuwe exploitant.

Maar liefst 32 jaar was Stichting KunstFort Asperen actief op het torenfort en in de Taveerne. Met behulp van vele vrijwilligers werden er kunstexposities, rondleidingen en cultuurcafés met muziek georganiseerd. Fietsers en wandelaars weten het fort met de mooie horecazaak en het heerlijke terras aan het water goed te vinden. Staatsbosbeheer is erg dankbaar voor deze jarenlange inzet, waarmee Fort Asperen echt op de kaart is gezet.

Het terras van de Taveerne ligt aan het water.

Per 1 januari 2018 neemt Staatsbosbeheer het beheer en onderhoud van het fort over. Het is de grote wens van ons om het fort en de Taveerne open te kunnen houden, in de periode tot er een nieuwe exploitant gevonden is. Hiervoor worden momenteel gesprekken gevoerd met de betrokken horecaondernemer en een beeldend kunstenaar. Vrijwilligers in beheer en voorlichting kunnen eventueel vrijwilliger worden bij Staatsbosbeheer om hun goede werk voor het fort Asperen te blijven doen.

Het gehele nieuwsbericht over KunstFort Asperen staat op onze website.

Herinneringen
Samen met mijn collega’s ga ik mijn best doen om de bekendheid van het KunstFort voort te kunnen zetten en het nog steeds die fijne plek aan de Linge te laten zijn voor cultuur- en natuurliefhebbers. We zijn de Stichting KunstFort Asperen ontzettend dankbaar voor al het werk dat ze gedaan hebben! We vinden het erg jammer dat het niet haalbaar is om door te gaan met de exploitatie en begrijpen dat het voor de Stichting ook een domper is te moeten stoppen. Ondanks dit nieuws, kijk ik prettig terug op de samenwerking met Stichting KunstFort Asperen en hun behaalde resultaten.

Donkere kennismaking
Mijn eerste kennismaking met Fort Asperen was in het donker. Eén keer per jaar worden de vleermuizen geteld die aan het overwinteren zijn in het fort. Drie jaar geleden mocht ik mee en het was een erg leuke ervaring. Het was heel grappig dat ik, als ‘groentje’ op vleermuisgebied, die ene vleermuis ontdekte waar alle kenners helemaal overheen gekeken hadden. Zij waren op zoek in de kleinste kieren en gaten in de muren en bij de kozijnen. Maar midden in de ruimte, aan de lamp, hing een vleermuis! Beetje ongebruikelijk, maar blijkbaar voor dit exemplaar een heerlijke hangplek.

Kunstwerk
In 2016 was ik bij de onthulling van de glazen koepel op het fort. Wauw!! Een heel mooi kunstwerk, dat nog functioneel is ook. Glazen ‘dakpannen’, beschilderd door vele kinderen uit de regio en gefabriceerd in de glasfabriek van Leerdam, zijn samengebracht als koepel bovenop het torenfort. Echt een aanwinst voor het fort. En misschien wel het mooiste, concrete, resultaat wat de Stichting KunstFort Asperen nu achterlaat. De totstandkoming van deze glazen koepel heeft de verbinding van het fort met de streek versterkt. Want hoeveel kinderen worden er in het voorbijgaan aan herinnerd dat ‘hun’ glaskunstwerk daar op het fort te zien is?

De glazen koepel op Fort Asperen
De glazen koepel is vanuit binnen gezien minstens zo mooi als aan de buitenkant.

Enthousiasme
Afgelopen jaar in juni organiseerde Staatsbosbeheer (en vele anderen) voor de eerste keer Mooi Linieland. Ik was blij verrast met de inzet van Stichting KunstFort Asperen om hier een succesvol evenement van te maken. Rondleidingen, een lezing, uitgebreide promotie via de website en andere kanalen, het enthousiasme over de koppeling met activiteiten van Staatsbosbeheer: Aan de stichting en de vrijwilligers heeft het niet gelegen dat er helaas minder bezoekers kwamen dan gehoopt. De positiviteit van deze club mensen gaf mij het gevoel: “Volgend jaar weer, samen met jullie!”. Ik hoop dat betrokken vrijwilligers dat ook zo zien en we dit jaar in juni weer een Mooi Linieland neer kunnen zetten.

reageren

geef een reactie

  • Wil Renders
    2 december 2017 om 22:43

    Mooi en goed verhaal, en een prachtige glaskoepel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog