www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Week van de boswachter: ‘Werk aan de winkel’!

21 maart 2021 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Lees in deze blog het laatste nieuws uit het Rivierengebied Oost. Blijf op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in dit bijzondere gebied.

Even voorstellen

Hoi, Ik ben Daan, Boswachter in de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen. Via deze blog houd ik je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in mijn werkgebied. Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Start broedseizoen

Maandag 15 maart is officieel het broedseizoen begonnen. Houd in deze periode een beetje extra rekening met de natuur. Er worden veel jonge dieren geboren en vogels zitten op hun nest. Mijn collega Lydie heeft een informatieve blog geschreven over het broedseizoen en de landelijke campagne; Welkom in de kraamkamer van moeder natuur. Met deze gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Rammelende hazen, Foto; Twan Teunissen Staatsbosbeheer

Lees hier de blog over het broedseizoen.

Meer informatie over de campagne? Klik dan hier.

Trots op nieuw bos!

Deze week zijn er twee nieuwe bossen aangeplant! In Malden aan de Hatertseweg en in Niftrik zijn voormalige graslanden ingeplant met bomen. Een mooi voorbeeld van realisatie van nieuwe natuur. Hier word ik als boswachter erg blij van! Tussen nu en 2030 wil Staatsbosbeheer in het hele land 5000 hectare nieuw bos aanplanten.

Nieuwe aanplant bomen
Planten met de plantmachine

Klik hier voor meer informatie over het aanplanten van nieuw bos.

Kamperen in het bos

Als boswachter ben je niet alleen bezig met bos en bosbeheer. Momenteel wordt hard gewerkt om het Natuurkampeerterrein in Groesbeek klaar te maken voor het nieuwe kampeerseizoen wat 1 april van start gaat.
Let op! Je kan niet zomaar op de bonnefooi langskomen. Er moet vooraf geboekt worden. Het trekkersveld blijft helaas voorlopig gesloten.

Kampeerterrein Groesbeek. Foto; Laurie Karine Fotografie

Meer informatie over kamperen bij de boswachter of andere natuurkampeerterreinen? Klik dan hier.

Nieuwe informatiepanelen!

In de Gelderse Poort worden de komende weken meerdere nieuwe informatiepanelen geplaatst. De eerste drie panelen zijn reeds geplaatst door collega’s en vrijwilligers. Er zijn twee panelen op de Duivelsberg geplaatst en één op de uitkijktoren in de Groenlanden. Wil je voor je wandeling wat meer te weten komen over het gebied? Bekijk dan eerst de panelen voor leuke informatie en routes.

Informatiepaneel Groenlanden
Nieuw informatiepaneel Duivelsberg perkeerplaats Holdeurn
Informatiepaneel Restaurant Duivelsberg

Artikel Nature Today rietherstel in de Rijnstrangen

Afgelopen vrijdag is op Nature Today een artikel gepubliceerd over het rietherstel in de Rijnstrangen. Een boeiend verhaal over het heden, verleden en recente ontwikkelingen in dit prachtige gebied.

Nieuwsgierig? Lees hier het artikel.

Rijnstrangen voorjaar 2020 met hogere waterstanden

Tip van de boswachter! Wil je zelf de Rijnstrangen bewonderen? Loop dan eens het Rijnstrangenpad. Een mooie route van 14 kilometer dwars door het buitengebied van Aerdt, Pannerden en Oud- Zevenaar. Kijk ook hier altijd op de regelgevende borden. Sommige delen van de route zijn honden niet toegestaan.

Klik hier voor meer informatie over deze route.

Afronding werkzaamheden uiterwaarden en Lingezegen

Rasters in de uiterwaarden

Het hoge water van enkele weken geleden heeft gezorgd voor veel schade aan de rasters en hekwerken in de uiterwaarden. Kilometers palen en prikkeldraad gingen kapot door het terugtrekkende water in combinatie met ijs. Er wordt al enkele weken hard gewerkt om alles te herstellen. Deze week is de Bisonbaai afgerond.

Nieuwe rasters in de uiterwaarden

Werkzaamheden Waterrijk Oost

In Waterrijk Oost in Lingezegen zijn recent vier slikkige eilanden aangelegd op plekken waar het riet niet is aangeslagen. Hier profiteren de kluten en steltlopers weer van. Ook zijn vraatbeschermingen verwijderd. Deze bescherming is niet meer nodig omdat het riet groot en sterk genoeg is. Op de website van ‘Park Lingezegen’ staat een uitgebreider nieuwsbericht over de werkzaamheden. De nieuwe eilanden kan je goed zien liggen vanaf het vogelkijkscherm in Waterrijk Oost.

Klik hier voor het nieuwsbericht.

Kluten in Lingezegen. Foto; Twan Teunissen
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog