www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur

17 maart 2021 Boswachter Lydie van Santen in Rivierengebied

Jonge dassen komen uit de burcht

De lente lonkt, het broedseizoen is begonnen. Wij, de boswachters vragen je Moeder Natuur met respect te behandelen; juist nu de natuur een kraamkamer is. De dieren die hier wonen zijn tijdens het hele voorjaar extra kwetsbaar. Geniet van de natuur, maar respecteer de huisregels: blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter.

Drukte

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur. Hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het is mooi dat veel mensen de natuur nu ontdekken.  Echter bezoekers moeten zich wel realiseren dat ze te gast zijn in de natuurgebieden. Het is ‘het thuis’ van de planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar!

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

zwarte sterns op broedvlotje
Zwarte sterns op een broedvlotje in de Rijnstrangen

Natuur is open

De meeste paden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. In het rivierengebied zijn op enkele locaties afsluitingen van kracht in het broedseizoen om de rust te bewaren, waar deze gelden staat bij de betreffende ingangen aangegeven. Bij een bezoek aan de volgende gebieden dient u rekening te houden met mogelijk afsluitingen:

  • Bunswaard, Beuningen

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

reageren

geef een reactie

  • jeanne zwart
    17 maart 2021 om 15:36
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog