www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Riviernatuur op veel plekken dicht voor publiek. Hoogwater in de zomer!

16 juli 2021 Boswachter Claudia Wessel in Rivierengebied

Het komt bijna nooit voor; hoogwater in de zomermaanden. En toch hebben we er nu mee te maken. We zien heftige beelden uit Limburg, België en Duitsland. Ook de uiterwaarden langs de Waal stromen vol. Gelukkig is daar door ruimte voor de rivier projecten plek gemaakt voor het water. Zo draagt onze riviernatuur bij aan droge voeten achter de dijken. Voor de natuur heeft het allerlei effecten. Het zorgt bijvoorbeeld voor paniek bij vluchtende dieren. We sluiten daarom tijdelijk meerdere gebieden voor bezoekers. Zo kunnen de dieren in alle rust een droge plek opzoeken.

Tijdelijke afsluiting uiterwaarden geeft rust

Grote en kleine dieren zoeken tijdens deze periode hogere gebieden op. Dat gaat gepaard met veel stress. Bovendien zijn er zo net na het broedseizoen veel jonge dieren die hoogwater voor het eerst meemaken. Ze weten niet wat hen te wachten staat. Daarom hebben ze behoefte aan rust en verstoring door de mens kan fataal zijn… Om dit te voorkomen sluit Staatsbosbeheer een aantal uiterwaarden af voor publiek. In de Gelderse Poort gaat het om de Millingerwaard, Bisonbaai, deel van de Gendtse en Bemmelse uiterwaarden, hoge delen van de Stadswaard en de Loenensche Buitenpolder. Bij het Rijk van Nijmegen om de uiterwaarden bij Beuningen en Weurt. Het hoogwater sluit de meeste uiterwaarden in het Rivierengebied West vanzelf af. Daar waar toegangen leiden naar hoger gelegen delen, hebben we de gebieden wel actief afgesloten. Het gaat om het Munnikenland, de Breemwaard, de Gamerensche Waarden, de Kil van Hurwenen, Bato’s erf en de uiterwaarden bij Dreumel. Als het water blijft stijgen, volgen er mogelijk meer gebieden.

Ook de grote grazers hebben last van het water. De beheerder van de natuurlijke kuddes runderen en paarden brengt de dieren daarom in veiligheid. Boeren met vee in onze gebieden halen hun dieren ook weg.

Kom rustig kijken vanaf de dijken

Bezoekers die het hoogwater willen bekijken, kunnen dit het beste doen vanaf de dijken. Zo krijgen de dieren in de uiterwaarden de rust die ze in deze periode nodig hebben. Vermijd hierbij drukke plekken en houd je aan de regels.

Impact op natuur

Met brute kracht neemt het water bezit van het land. Hiermee stelt het alles wat er staat en groeit op de proef! Als het water straks terugtrekt, zien we wat het teweeg heeft gebracht in de natuur. Zand en klei zijn van de oevers weggespoeld. Ergens anders dalen ze weer naar de bodem en vormen een nieuw laagje grond. De stroming heeft bomen en planten uit de grond gerukt en voert ze mee. Dat geldt ook voor  planten en zaden. Gelukkig is riviernatuur robuust en het herstelt snel. Het watergeweld heeft ook een enorme invloed op dieren. Soorten die niet gemaakt zijn op een leven in het water, moeten bij iedere overstroming een veilig heenkomen zoeken. De grotere dieren lukt dat meestal wel. Ze vinden hun weg naar binnendijks gebied of naar watervrije delen van de uiterwaarden. Maar kleinere soorten als muizen, hazen en mollen moeten vaak hun uiterste best doen om te overleven. Andere soorten profiteren juist van het water. Zo hebben roofvogels de vluchtende prooien langs de vloedlijn voor het uitkiezen en watervogels genieten plotseling van een enorm leefgebied in de anders zo droge uiterwaarden.

Meer informatie?

Rivierengebied West

Rivierengebied Oost

reageren

geef een reactie

 • Christel
  17 juli 2021 om 20:31

  Hoi, vandaag zag ik bij Arnhem (Rijnkade) runderen tot hun buik in het water en geen echte goed bereikbare hogergelegen delen. Maar daar wordt naar gekeken? Of deze dieren daar nog weg kunnen? Uitwaaiden staan al een meter of meer onder water…

  • Boswachter Daan Meeuwissen
   21 juli 2021 om 16:55

   Beste Christel,

   Bedankt voor uw bericht. Het lijkt erop dat het gebied zoals door u omschreven niet in beheer is bij Staatsbosbeheer. Wellicht dat u hier melding van kan maken bij de gemeente.
   De kuddebeheerder heeft in terreinen van Staatsbosbeheer de dieren op het droge. De grazers worden nauwgezet in de gaten gehouden.

   Vriendelijke groet,

   Daan Meeuwissen,
   Staatsbosbeheer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog