www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Succesvolle crowdfundactie voor zwarte stern !

13 mei 2022 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Zwarte stern, Foto: Kas Muijres, Staatsbosbeheer

Yes, het is gelukt! De crowdfundactie ‘Bescherm de zwarte stern’ is succesvol afgerond! De actie is enkele jaren geleden opgezet door het Buitenfonds samen met Staatsbosbeheer met als doel geld in te zamelen voor nieuwe nestvlotjes voor deze bijzondere vogel. Dankzij alle donateurs is er ruim 15000 euro opgehaald! Om de succesvolle afronding van de actie te vieren is in klein gezelschap samen met een schoolklas van ’t Bijenveld uit Leuth vlotjes klaargemaakt en neergelegd in de Oude Waal nabij Nijmegen.

De zwarte stern

Elk jaar keert begin mei de zwarte stern terug naar de Gelderse Poort. Zwarte sterns zijn vogels van ondiepe, zoete tot brakke moerassen en wateren. De vogel overwintert aan de kust van West-Afrika, meer dan 4000 kilometer hier vandaan. Vroeger was deze soort algemeen, maar sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn de aantallen hard achteruit gegaan. De zwarte stern broedt in mei – juni en legt 2 tot 3 eieren. Na een week of drie komen de eieren uit waarna de jongen nog ongeveer een maand op het nest zitten.

Zwarte stern, Foto: Kas Muijres, Staatsbosbeheer

Nestvlotjes ?

Oorspronkelijk broedt de zwarte stern het liefst op drijvende planten zoals krabbenscheer, waterviolier en fonteinkruiden. Daarbij is krabbenscheer vaak favoriet. Deze plantensoort is mede door het verslechteren van de waterkwaliteit enorm afgenomen. Door afname van natuurlijke broedplaatsen is de zwarte stern nu een bedreigde vogelsoort in Nederland. Om te voorkomen dat deze vogel hier op termijn helemaal niet meer voorkomt plaatst Staatsbosbeheer nestvlotjes. En met succes! Al jaren is er sprake van een stabiele populatie van ongeveer 140 broedpaardjes in de Gelderse Poort. In onder andere de Oude Waal, Millingerwaard en Rosandse Polder kan je de zwarte stern vanaf een afstandje goed bewonderen.

Vlotjes klaarmaken met leerlingen van ’t Bijenveld uit Leuth, Foto Kas Muijres, Staatsbosbeheer

Stratiotes aloides

Het zou geweldig zijn als de nestvlotjes op termijn niet meer nodig blijken en de zwarte stern voldoende natuurlijke broedplaatsen heeft. Daarom wordt hard gewerkt aan de terugkeer van onder andere krabbenscheer. In de Oude Rijnstrangen zijn speciale krabbenscheer poelen gegraven. Hierin worden jonge planten uitgezet die op termijn hopelijk uitgroeien tot grote uitgestrekte velden. Dit is een flinke uitdaging! Voordat je een sterke plant hebt die door zwarte sterns als broedplaats wordt verkozen ben je vele jaren verder.

Wist je dat krabbenscheer ook de waardplant is van de groene glazenmaker? Deze libelle zet zijn eitjes af op de plant en verkiest krabbenscheer tijdens het uitsluipen.

Groene glazenmaker, Foto: Christophe Brochard Nature Photography

Crowdfunding

De huidige nestvlotjes waren aan vervanging toe. Hiervoor was veel geld nodig. De boswachters van Staatsbosbeheer zijn met het Buitenfonds in 2016 een crowdfunding gestart. Met de actie is ruim 15000 euro opgehaald! Genoeg voor nieuwe, duurzamere vlotjes die weer vele jaren mee kunnen.

Foto: Kas Muijres, Staatsbosbeheer

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder bevlogen donateurs en het Buitenfonds. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Hiermee kan Staatsbosbeheer waardevolle projecten realiseren, zoals kinderen naar buiten brengen, het conserveren en toegankelijk maken van cultuurhistorische schatten, spannende manieren om natuur te beleven en het maatschappelijke werk van de boswachter mogelijk te maken.

Staatsbosbeheer en het Buitenfonds zijn alle donateurs en betrokkenen erg dankbaar voor hun steun en bijdragen de afgelopen jaren !

Benieuwd naar andere acties van het Buitenfonds? Klik dan hier.

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog