www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Ga mee op excursie !

8 juli 2022 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

Struinen, kanoën, wild spotten of snorkelen; we hebben een gaaf excursieprogramma deze zomer! Ga mee met boswachters of vrijwilligers en ontdek de bijzondere, ruige soms on- Nederlandse natuur in de Gelderse Poort en het Rijk van Nijmegen. Lees in dit blog wat we deze zomer allemaal organiseren.

Grote vijf Beversafari

De bever… het grootste knaagdier van Europa. Dit dier wordt ook wel gezien als de derde ‘grote grazers’ in de uiterwaarden, naast paarden en runderen. In 1994 werden de eerste bevers losgelaten in de Gelderse Poort. En het gaat goed met de bevers hier. Bijna overal waar de combinatie van voedsel en water aanwezig is leven bevers. Maar vind ze maar eens… Bevers zijn vooral ’s nachts actief en de beste kans om ze te zien is dan natuurlijk ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat.

Bever

Op verschillende plekken in de Gelderse Poort maak je een redelijke kans om ze te zien vanaf de oever. Het mooist is het om bevers te kijken vanuit een kano. Op het water van de Millingerwaard krijg je echt het gevoel dat je in een ruig rivierenlandschap bent. Machtige populieren en wilgen groeien aan de ene kant. Moerasruigtes met geurende watermunt en bloeiende gele lissen op de andere oever. Een buitengewone belevenis!

De beversafari’s vinden dit jaar plaats op 19, 26 en 28 augustus en 2 en 4 september. Meld je snel aan, want vol is vol!

Wil je mee, meld je dan aan voor onze beversafari.

Wil je ook de andere dieren van de Nederlandse Grote Vijf zien? Ga dan mee op een van de vele andere excursies op zoek naar de Grote Vijf.

Struinen !

Je trekt je sokken over je broekspijpen, pakt je verrekijker en trekt je veters nog eens stevig aan. Je kijkt om je heen. Een zee van ‘groen’ tot op borsthoogte. Prikkend, plakkend en brandend…, de verleiding is groot om de door grazers ontstane paadjes te volgen. Je steekt je armen in de lucht, haalt diep adem en gaat de uitdaging aan. Dwars door de ruigte op zoek naar ongebaande paden. Al struinend kom je oog in oog te staan met een konik die staat te grazen. In de verte zie je een zeearend overvliegen. De wandeling is uitdagend! Je loopt dwars door een ooibos waarna je je ineens begeeft aan de waterkant met aan de overzijde een gigantische beverburcht. Na dit avontuur ben je moe en vies, maar deze unieke tocht neemt niemand je meer af!

Struinen door de Stadswaard

Struin mee door de Stadswaard, ook wel de ‘achtertuin van Nijmegen’. Na een uur tot anderhalf uur lopen is de stilte overweldigend. Je loopt samen met een gids dwars door de ruige riviernatuur. Geen wandeling is hetzelfde.

Foto Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

Ontdek de Stadswaard met onze voorlichtingsboswachters! Zin om mee te wandelen? Klik dan hier voor meer informatie.

De excursie start bij de Bastei. Het centrum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen en omstreken.

Struintocht Millingerwaard

Wandel mee door de uiterwaarden in de Millingerwaard. Dit mooie gebied heeft recent een transformatie ondergaan. De rivier heeft meer ruimte gekregen en er zijn vele hectares nieuwe natuur bij gekomen. Ga op zoek naar sporen van bevers of kom oog in oog te staan met de grote grazers! Een gids van Staatsbosbeheer neemt je mee tijdens een prachtige wandeling door deze ruige riviernatuur. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen. Misschien zie je nog wel een visarend overvliegen !?

Dit is DE manier om de onderwaterwereld van de Gelderse Poort te ervaren! Een boswachter van Staatsbosbeheer neemt je mee op snorkelexcursie in de Groenlanden. Na een korte wandeling door het gebied kleed je je om aan de waterkant. Onder de waterspiegel gaat er een nieuwe wereld voor je open.
Snorkelen, Foto: Marijke Kodden
Soorten als bittervoorn, snoek, larven van libellen en zelfs karpers en kreeften voelen zich hier thuis. Zwem door een woud van lidsteng en watergentiaan. Een nat pak gegarandeerd!

Tijdens het 5000 Soortenjaar Geldersepoort zijn ook veel waterplanten en dieren gevonden. Lees hier alles over het soortenjaar, volg de vorderingen en help zelf mee.

Fortensafari Fort Pannerden

Spannende confrontaties tussen mens en natuur! De safari start met kort bezoekje aan Fort Pannerden. Hier vertelt een gids het verhaal over dit machtige bouwwerk. Fort Pannerden ligt namelijk op een unieke locatie in een bijzonder natuurgebied. Verborgen onder een dik pak aarde, telt het maar liefst vijf verdiepingen, en ligt strategisch op de splitsing van de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Na een korte inleiding ga je met de boswachter op struintocht door de klompenwaard. Naderhand kan je op eigen gelegenheid het fort uitgebreid bezoeken.

Foto: Twan Teunissen, Staatsbosbeheer

De fortensafari’s worden aangeboden op 9 en 24 augustus en staan binnenkort online. Houd de website in de gaten.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie met Fort Pannerden is recent uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Lees er alles over in dit blog.

Meer informatie over de Gelderse Poort?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort.

Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog