www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Een nieuw gezicht op de boswachtersblog!

19 december 2022 Boswachter Katelijne Hoogendoorn in Rivierengebied

Foto: Twan Teunissen - Staatsbosbeheer

Een nieuw gezicht op de boswachtersblog! Mijn naam is Katelijne en ik mag sinds 31 oktober dit jaar mijn collega’s Daan en Berry versterken als boswachter publiek. Wat een cadeautje om in dit prachtige en dynamische gebied dagelijks mijn werk uit te mogen voeren!

Voordat ik bij Staatsbosbeheer ben begonnen heb ik twee andere banen gehad en heb ik Natuur & Communicatie gestudeerd aan de hogeschool in Wageningen.

Nu ik ruim een maand aan het werk ben en de gebieden stukje bij beetje leer kennen heb ik een aantal leuke tips op een rijtje gezet voor een natuurrijke kerstvakantie:

#1 Familiepad op de Duivelsberg

Foto: Marco van de Burgwal – Staatsbosbeheer

De Duivelsberg is een relatief klein stukje natuur in Berg en Dal, aan de grens van Nederland en Duitsland. Maar als het op natuurwaarde aankomt is het een heel interessant gebied. Zo vind je hier alle specht soorten die in Nederland voorkomen. De grote hoogteverschillen, de beek en het gemengde bos maken het een zeer divers natuurgebied. Over de Duivelsberg lopen verschillende wandelroutes, maar ook een zogenaamd familiepad. Deze route van ongeveer 2 km is goed begaanbaar en daarom voor verschillende leeftijden en niveaus geschikt. Begin of eindig je wandeling met een warm drankje en wat lekkers bij pannenkoekenhuis de Duivelsberg en geniet van de prachtige omgeving en mooie uitzichten! Voor wie minder goed ter been is kun je bij het pannenkoekenhuis ook gratis een rolstoel met luchtbanden lenen om op het familiepad te gebruiken.

Wandelroute familiepad Duivelsberg

#2 Kleurenspeurtocht in het Groesbeekse Bos

Foto: Marco van de Burgwal – Staatsbosbeheer

De herfst en winter associëren we vaak met grauw weer, grijze wolken en kale bomen. Niet zo kleurrijk zou je denken, maar het tegendeel is waar! Daag jezelf uit om zoveel mogelijk verschillende kleuren te vinden in het Groesbeekse Bos. De wandelroutes Krombeukenlaan (3,2 km) en Keizerskop (3,4 km) lopen door het Groesbeekse Bos en langs de talloze kleuren die het rijk is. Probeer maar eens te tellen hoeveel verschillende kleuren blaadjes je kunt vinden, denk aan felgekleurde paddenstoelen zoals een koraalzwam en maak foto’s of misschien zie je wel een roodborst, die naam spreekt voor zich! Zo kom je erachter dat er in het najaar nog enorm veel kleuren te vinden zijn.

#3 Struinen in de uiterwaarden

Foto: Esther de Bruijn Fotografie

Deze tijd van het jaar vraagt soms om het halen van een frisse neus. Laat de uiterwaarden daar nou een prachtige plek voor zijn! De meeste uiterwaarden van de Gelderse Poort zijn struinnatuur, wat inhoudt dat je vrij door de natuur mag wandelen en je niet op wegen en paden hoeft te blijven. Houd hierbij wel rekening met andere openstellingsregels, bijvoorbeeld afstand houden als er grote grazers in het gebied leven.

Mijn tip: ga eens een schemerwandeling maken in de uiterwaarden en geniet van de weidsheid, de kleuren van de zonsondergang en ervaar hoe de natuur aan het einde van de dag ook langzaam tot rust komt en zich opmaakt voor de nacht. Misschien kom je wel wilde dieren tegen of kun je sporen vinden van bijvoorbeeld de bever (vraatsporen aan bomen, pootafdrukken). Een heerlijke manier om je hoofd leeg te maken na een dag werk of om frisse lucht te krijgen na een dag binnenshuis.

#4 Kerstvakantie-activiteiten bij de Bastei en Fort Pannerden

De Bastei is het centrum voor natuur- en cultuurhistorie in Nijmegen met prachtige educatieve en interessante tentoonstellingen die het verhaal vertellen van het rivierengebied. Van bodemvondsten tot de geschiedenis van de stad Nijmegen, voor ieder wat wils en zeker een bezoek waard. Ook in de Kerstvakantie heeft de Bastei verschillende activiteiten in de agenda staan. Voor meer informatie over openingstijden en het aanbod kun je terecht op de website van de Bastei.

Fort Pannerden is het meest oostelijk gelegen fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een linie van verdedigingswerken die gebruikt werden in de Eerste Wereldoorlog. Inmiddels kun je er terecht voor ontdekkingstochten, avontuurlijke interactieve programma’s en een kijkje in de geschiedenis. Ook tijdens de Kerstvakantie is het fort geopend (natuurlijk in kerstsfeer!) en is er extra te zien en beleven zoals Midwinterhoornblazers en een speurtocht voor kinderen. Voor meer informatie over de activiteiten in de Kerstvakantie kun je terecht op de website van Fort Pannerden.

Foto linksboven: Loïs Koelewijn, foto rechtsonder: Twan Teunissen – Staatsbosbeheer

Fijne Kerstvakantie!

 

Ten slotte wens ik jullie namens het team van Staatsbosbeheer Rivierengebied Oost fijne Kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar! Graag tot ziens in onze gebieden en een mooie vakantie gewenst.

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog