www.boswachtersblog.nl/ Rivierengebied

Bestrijding kleine waterteunisbloem Park Lingezegen

21 juli 2023 Boswachter Daan Meeuwissen in Rivierengebied

In Park Lingezegen Waterrijk Oost zijn weer kleine waterteunisbloemen gevonden. Dit is een invasieve exoot die in korte tijd grote schade aan kan richten. Maandag 24 juli start Staatsbosbeheer in opdracht van de Provincie Gelderland met werkzaamheden ter bestrijding van deze plant. De werkzaamheden duren naar verwachting een week. Lees in dit blog wat we gaan doen en waarom we dit doen.

De kleine waterteunisbloem

Maandag 24 juli start Staatsbosbeheer in opdracht van de Provincie Gelderland met het verwijderen van de kleine waterteunisbloemen in Park Lingezegen, Waterrijk Oost. De plant is een invasieve exotische oever- en waterplant, waarschijnlijk afkomstig van weggegooide vijverplanten. De kleine waterteunisbloem kan zich snel verspreiden via waterstroming. Het vormt grote aaneengegroeide plakkaten op het water waardoor geen licht meer door kan dringen. Zo overwoekert het plantje andere vegetatie en verstikt levende organismen. Daarnaast kunnen op termijn grote problemen ontstaan door het dichtgroeien van waterwegen en afwateringssloten. Als we niks doen kan dit op termijn grote gevolgen hebben voor het rietmoeras in Park Lingezegen.

Klik hier voor de factsheet van het NVWA met meer informatie over de kleine waterteunisbloem.

Bestrijding

Voorafgaand aan de werkzaamheden is de waterstand verlaagd. Er is een filter geplaatst op plekken waar het water het gebied uitstroomt zodat eventuele fragmenten van de plant opgevangen worden om verdere verspreiding te voorkomen. Boswachters van Staatsbosbeheer hebben handmatig op kleine schaal planten verwijderd. Om de kleine waterteunisbloem effectief te bestrijden zal deze machinaal moeten worden afgegraven. De afgegraven planten worden in een depot gedeponeerd waarna het geheel wordt afgedekt met een meter grond.

Deze wijze van bestrijding is op andere locaties in Nederland al zeer effectief gebleken. Voornaam is dat de plant volledig wordt verwijderd om verdere verspreiding of weer opbloeien te voorkomen. De komende jaren zal dit gebied goed in de gaten worden gehouden. De werkzaamheden duren ongeveer een week. Het gebied blijft toegankelijk voor publiek.

Tip! Recent is de nieuwe Familieroute uitgezet in Waterrijk West. Een mooie route voor het hele gezin!

Meer informatie?

Heb je vragen of ben je op zoek naar meer informatie, klik dan hier voor de Gelderse Poort of hier voor het Rijk van Nijmegen.

Benieuwd naar alle gebieden van Staatsbosbeheer? Bekijk dan ook eens deze kaart.

Wil je niks missen uit het Rivierengebied Oost? Volg dan onze sociale media kanalen!
Twitter , Facebook & Instagram

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog