www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

PWN & Staatsbosbeheer openen drinkwatertappunt bij Buitencentrum Schoorlse Duinen

23 juni 2017 Boswachter Laurens Bonekamp in Schoorlse Duinen
Watertap Buitencentrum Schoorlse Duinen

Watertap Buitencentrum Schoorlse Duinen

Op vrijdag 30 juni a.s. wordt het 60e openbare drinkwatertappunt van PWN bij Buitencentrum Schoorlse Duinen in Schoorl officieel geopend. Een lang vervulde wens van Staatbosbeheer, Lions Club Schoorl en Stichting Vrienden van de Schoorlse Duinen gaat hiermee in vervulling: Gratis water voor onze bezoekers van het duin. De watertappunten zijn een initiatief van Drinkwaterbedrijf PWN. Het exemplaar bij ons buitencentrum wordt gesponseerd door ANWB.

Soms beland een wild idee in de ijskast maar soms krijgt een lang gekoesterde wens toch ineens snel handen en voeten. Het idee van watertappunten in de Schoorlse Duinen speelde al een aantal jaren bij zowel Staatsbosbeheer, de Lions Club Schoorl en de stichting Vrienden van de Schoorlse Duinen. Tijdens mijn eerste bezoek als aankomend boswachter in 2015 dacht ik een “kleine” wandeling naar zee te maken (blauwe route). Matig voorbereid en lekker warm ruim 25 oC met 1 klein flesje water op stap bleek de kleine wandeling toch wat langer te zijn en een lichte beproeving met dat weer. Het flesje water was zo leeg en gelukkig was er een pitstop aan zee: Paal 29. Wat zou het toch mooi geweest zijn om onderweg mijn flesje water bij te vullen.

Natuurlijk moeten wij hem ook zelf testen. Hij doet het!

Gratis water voor iedereen
Jaren bleek het onhaalbaar dankzij de hoge kosten van de aanleg en onderhoud. Toen ineens in 2016 het project in een stroomversnelling kwam door het watertapconcept van PWN. Met de hulp van de Lions Club, Stichting Vrienden van de Schoorlse Duinen, PWN en Annemiek Paping (gemeenteraadslid VVD, gemeente Bergen) werden sponsoren benaderd voor het realiseren van dit eerste watertappunt. De wens is om ook in het gebied zelf 2 watertappunten te realiseren. Eén bij de Berenkuil en één bij Schoorl aan Zee. Hiervoor zijn wij nog op zoek naar Sponsoren. Geïnteresseerde bedrijven of particulieren kunnen zich melden bij Staatsbosbeheer of PWN voor meer informatie.

Opening 30 juni
Op 30 juni vindt de officiële opening plaats. Vanaf 10.00 uur wordt de watertap officieel in gebruik genomen. Officieus vulden inwoners en bezoekers van de Schoorlse Duinen al een aantal weken lang hun waterflesje bij dit tappunt en gaven hiermee aan dat in een behoefte wordt voorzien. De eerste 50 watertappers die tijdens de opening op vrijdag 30 juni langskomen, krijgen een Dopper aangeboden door PWN. Iedereen is natuurlijk van harte welkom bij de opening.

60e watertappunt
Op steeds meer plaatsen komen openbare drinkwatertappunten. PWN heeft inmiddels 60 tappunten geplaatst in samenwerking met gemeenten, scholen en bedrijven. Het watertappunt bij het Buitencentrum is nummer 60 en inmiddels niet meer de enige rondom de Schoorlse Duinen. Onlangs werd al door de Gemeente Bergen het watertappunt bij het Klimduin en bij Camperduin geopend en binnenkort volgt ook een watertappunt bij Hargen aan Zee.

Beter milieu
Met de plaatsing van het tappunt willen Staatsbosbeheer en PWN een bijdrage leveren aan een beter milieu. Door water te tappen bij een PWN Watertap hoeven minder flesjes te worden gekocht waardoor er minder afval is. Daarnaast is het drinken van kraanwater gewoon gezond!

Het drinkwatertappunt staat van maart/april tot en met november in de natuur. In de vorstperiode haalt PWN het tappunt weg, controleert het en slaat het op tot het voorjaar.

reageren

geef een reactie

  • MTB-Noordwest
    1 juli 2017 om 09:38

    En laten we natuurlijk het aloude watertappunt op de Bokkenweide niet vergeten; gesponsord door Ti-Tech, Installatiewerk Noord-Holland, Staatsbosbeheer en mountainbikevereniging MTB-Noordwest. Dit watertappunt(op een prachtige locatie) wordt geheel belangeloos en vrijwillig al jaren gefaciliteerd door 4 bovenstaande partijen en is uiteraard door iedereen gratis te gebruiken, proost!

  • Jacqueline Boeckhorst
    25 juni 2017 om 15:41

    Leuk, Laurens! Gefeliciteerd! Ik vind het een mooie aanwinst.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog