www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

World Clean Up Day in De Kerf

2 september 2021 Boswachter Mikal in Schoorlse Duinen

Ruim 20 jaar geleden groeven bulldozers een gat in de zeeduinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee. Achter de Kerf ontstond de Parnassiavallei waar nu bijzonder soorten kunnen groeien in het brakke water. Maar de zee liet ook heel veel zwerfafval achter: van koelkasten tot visnetten.

De grote spullen zijn opgeruimd maar het kleine plastic vind je nu nog veel terug. Op 18 september willen we tijdens de wereldwijde World Clean Up Day een opruimactie houden om de Kerf weer een stukje schoner te maken.

Bekijk hier de aflevering van het programma Binnenstebuiten over het plastic afval in de Schoorlse Duinen.

World Cleanup Day

Op 18 september vindt de vierde editie van World Clean Up Day plaats, de dag waarop meer dan 180 landen de planeet een grote schoonmaakbeurt geven. Ook Nederland, dat er vanaf het allereerste begin bij was. In de kop van Noord-Holland organiseren we als Staatsbosbeheer 2 clean up acties. Een in de De Kerf in de Schoorlse Duinen en een langs het wad op Wieringen.

Vrijwilligers gezocht

Voor deze acties zijn we op zoek naar vrijwilligers. Voor het opruimwerk in De Kerf zijn er 2 dingen belangrijk:

  • Je moet in goede conditie zijn want je moet op je knieën kunnen werken. Het plastic daar is door de jaren heen vaak verpulverd waardoor het om kleine stukjes microplastic gaat die ontzettend schadelijk zijn voor de natuur.
  • We gaan met de fiets naar de Kerf dus kom op de fiets. Mocht je zelf geen fiets hebben maar wel mee willen doen, neem dan contact op met de boswachter.

Programma

We verzamelen om 9.30 bij de werkschuur van Staatsbosbeheer. Deze bevind zich aan de Schoorlse Zeeweg 4 in Schoorl. Vanaf daar vertrekken we per fiets naar De Kerf waar we rond 10.00 uur starten met de actie. Wij zorgen voor afvalknijpers en afval zakken. In verband met corona willen we je vragen om je eigen handschoenen mee te nemen. Uiteraard zorgen wij voor een koffie, thee en iets lekkers om de energie hoog te houden. Rond 13.00 uur ronden we af en zullen we weer teruggaan naar de schuur.

Aanmelden

Wil je mee helpen de Schoorlse Duinen weer een stukje schoner te maken op 18 september? Meld je dan aan via de website van World Clean Up Day. Je ontvangt dan via de mail kort voor de actie de laatste informatie.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog