www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Struinen door de duinen met Vroege Vogels

2 november 2020 Boswachter Mikal in Schoorlse Duinen

In september streek de filmploeg van Vroege Vogels neer in de Schoorlse Duinen, de hoogste en breedste duinen van Nederland. Twee dagen lang gingen ze met verschillende mensen op ontdekkingstocht door de duinen.

Ook mijn collega’s Leon, Arnout-Jan en ikzelf mochten met ze op pad en dat werd een bijzonder en leuk avontuur! Vrijdag 30 oktober was het eindresultaat te zien op NPO 2. En het resultaat mag er zijn. De aflevering laat de Schoorlse Duinen op haar best zien: van konijnen tot zandhagedissen, van dennenorchis tot kraaiheide, van zuidelijk spitskopje tot lieveheersbeestje, van zoetwaterbellen tot doorgebroken duinen. Centraal in de aflevering staat het kalkarme zand wat voor veel bijzondere soorten in het gebied zorgt.

De heide op

Ik mocht samen met presentatrice Willemijn de heide onder de loep nemen. Samen liepen we een paar uur door de heide en bespraken we de ins en outs van de opvallende struikheide (tvolop in bloei tijdens de opnames), dopheide en de minder bekende kraaiheide. We hadden geluk dat het die dag prachtig weer was en dus op en top konden genieten van de dag.

Op zoek naar de zandhagedis

Nadat het item over heide opgenomen was, besloten we nog op zoek te gaan naar de zandhagedis, die ze die dag daarvoor helaas maar kort gezien hadden vanwege het koude, natte weer. Wij hadden geluk, al vrij snel vonden we een eerste, jong exemplaar. Even later kwam er een volwassenexemplaar een kijkje nemen. Wil je meer over de zandhagedis weten? Dan is de podcast Groene Oren echt een aanrader!

Een volwassen zandhagedis warmt op in de ochtendzon. (Foto: Vroege Vogels)

Een gat in de duinen

Boswachter Leon neemt presentator Menno mee naar de Kerf. Een plek waar in de jaren 90 een gat in de duinen gemaakt werd om zo de zee toegang te geven tot het achterland, met als doel het verrijken van de bodem door zout en kalkrijk zand en hiermee ook de biodiversiteit. Ook vertelt hij in de aflevering over het belang van konijnen in de duinen.

Dennenorchis, onopvallende schoonheid

Ecoloog Arnout-Jan ging op zoek naar de Dennenorchis. Een orchidee die haar kleur en geringe afmetingen minder opvalt. Het is de enige Nederlandse orchidee die jaar rond groene bladeren heeft, en dus ook in de winter goed vindbaar is. En wist je dat onder de duinen een grote zoetwaterbel zit?

De dennenorchis is de enige groenblijvende orchideeënsoort in Nederland. (Foto: Vroege Vogels)

Nieuwsgierig geworden naar de uitzending? Je kunt hem bekijken op de website van Vroege Vogels.

reageren

geef een reactie

 • Eric Taanman
  2 november 2020 om 14:14

  De uitzending gezien. Top. Wat hebben we hier tocjh een mooi gebied. Complmenten voor het beheer.
  Zelfs corona doet hier niets aan af. Ga maar kijken en geniet.

  • Boswachter Mikal
   4 november 2020 om 09:04

   Helemaal mee eens en bedankt voor je compliment!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog