www.boswachtersblog.nl/ Schoorlse Duinen

Start broedseizoen in de Schoorlse Duinen: blijf op de paden en honden aan de lijn

1 maart 2021 Boswachter Samuelle van Deutekom in Schoorlse Duinen

Labradoodle Lieve was met haar baas het boegbeeld van de campagne van 2021. (Foto: R. Broertjes)

Op 1 maart start het broedseizoen in de Schoorlse duinen. Om broedende vogels, maar ook konijnen, hazen en hagedissen beter te beschermen, geldt voor honden een aanlijnplicht van 1 maart tot 1 september in de Schoorlse Duinen. Vooral vogels met hun nest op de grond raken tijdens het broeden makkelijk verstoord. Hoe meer de vogels met rust worden gelaten, hoe groter de kans op broedsucces.

Broedende en opgroeiende vogels: niet storen

Naast loslopende honden, zijn ook recreanten en fietsers die buiten de paden komen een bedreiging voor broedende vogels en andere jonge dieren. Blijf op de paden en geniet op afstand van de natuur. Er is een groot netwerk van wandel-, fiets- en MTB-paden in de Schoorlse Duinen, dus het is ook niet nodig om van het pad af te gaan.’

De nachtzwaluw

De mysterieuze nachtzwaluw is een van de vogels die broedt in de Schoorlse Duinen. Overdag is deze vogel zelden te zien met hun uitstekende schutkleur, maar ’s nachts laten ze zich soms zien en vooral horen. Hun karakteristieke ratelende geluid is dan niet te missen. Dan gaan ze op jacht naar nachtvlinders. De nachtzwaluw broedt van mei tot augustus. Ze maken geen nest, maar leggen hun eieren op kale bodem onder een boom, bosje of struik. Het vrouwtje zit op de eieren. Als het vrouwtje een tweede nest begint, neemt het mannetje het eerste nest over.

De mysterieuze nachtzwaluw is een van de grondbroeders in de Schoorlse Duinen.

De leukste hond van Schoorl

De afgelopen maanden waren de boswachters van Schoorl op zoek naar de leukste hond van Schoorl, die het boegbeeld zou worden van de aankondiging de aanlijncampagne. Daarnaast was het doel met de wedstrijd aandacht te vragen voor de aanlijnperiode van 1 maart tot 1 september. Meer dan 500 trotse hondeneigenaren stuurden foto’s van hun viervoeters in. Labradoodle Lieve won de wedstrijd en is nu het gezicht van de campagne.

Labradoodle Lieve #deleukstehondvanschoorl (Foto R. Broertjes)
reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog