www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Vogeltrek in volle gang

3 oktober 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Gisteren stond het ook al in de NRC Next, ‘’ de waddeneilanden zijn het mekka voor vogelend Nederland’. Dat is zeker waar, helemaal in het najaar wanneer de vogeltrek op gang komt. Tijdens een wandeling op de Noordsvaarder afgelopen week zagen collega Remi en ik grote groepen kneutjes en kwikstaarten. Hoog boven zee trokken grote groepen vogels langs, waarschijnlijk ganzen. Ze zaten te hoog om het goed te kunnen zien.

Van collega Jan Bunnik kreeg ik eergisteren ’s avonds een smsje dat hij in 5 minuten tijd boven het Groene strand een hele rits vogels had gezien, waaronder een stel best bijzondere. Er kwamen 2 ruigpootbuizerds over, 1 rode wouw, 1 slechtvalk, 2 torenvalken en een stuk of 50 goudplevieren. Daarnaast kwam hij bij de strandovergang van Formerum een grote groep goudhaantjes tegen die rechtstreeks van zee kwamen. Moe van de lange reis uit Scandinavië landde er één totaal uitgeput op het eerste het beste wat hij tegenkwam: de jas van Jan!

Wanneer je nu langs de noordzeekant van het eiland loopt barst het van de merels in de eerste bosjes achter de zeereep. Ook kan je met eigen ogen grote groepen zangvogels zien binnenkomen. Graspiepers en kneuen zijn soorten die ik daar zelf al zag. Maar let ook op vogels boven zee. De afgelopen tijd werden verschillende soorten stormvogels en duikers gezien. Ook heb je een grote kans om Jan van Genten te zien. Neem wel een goede kijker of telescoop mee want ze zitten doorgaans niet vlak voor het strand. Kortom, genoeg te zien in deze tijd van het jaar!

reageren

geef een reactie

  • Bird migration on Terschelling island | Dear Kitty. Some blog
    3 oktober 2013 om 09:35

    […] Jan Bunnik on Terschelling island in the Netherlands reports that during five minutes on the Groene strand beach, he saw 2 rough-legged buzzards, 1 red kite, 1 […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog