www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Gestrand na de storm

19 december 2013 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De storm op Sinterklaasavond heeft zijn sporen nagelaten op Terschelling. Je kan het dan hebben over de landschappelijke veranderingen, maar wanneer je op het strand loopt en goed naar de grond kijkt zie je nog veel meer. Door de hoge golven zijn talloze dieren die op en in de zeebodem leven losgewoeld en aangespoeld op het strand. Dat is jammer, maar het levert wel leuke vondsten op van schelpen en andere diertjes die je niet vaak vindt.

De dagen na de storm lag het strand vol met Amerikaanse zwaardschedes en zeesterren: gewone zeesterren, slangensterren én een wat bijzondere, de Kamster. Zeesterren leven vooral ’s nachts en graven zich overdag in in het zand. Het bijzondere aan de zwaardschedes vind ik altijd de hoeveelheid die er ligt. Onvoorstelbaar dat er in zee zoveel schelpdieren leven, u kunt er vanuit gaan dat dit slechts een fractie is van wat er zich in de zeebodem bevindt!

Ook nu, ruim 1,5 week na de storm is er nog veel moois te vinden. Tijdens een strandwandeling gisteren vond ik veel levende venusschelpen, wulken én mijn eerste Artemisschelp die op Terschelling heb gevonden. In bossen aangespoeld touw zitten ook vaak bijzondere dingen. Ik vond ruim 20 porceleinkrabbetjes, een soort die doorgaans niet zo dicht onder de kust van Terschelling voorkomt. Deze mini krabbetjes zijn vaak felrood en hebben gigantische scharen. In verhouding tot hun schild dan, want ze zijn niet veel groter dan 2 centimeter. Goed zoeken dus een u vindt de leukste dingen. En als er iets onbekend is kunt u het mij altijd vragen via dit blog of via twitter, @JoeriLamers.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog