www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Kleine plevier: het zoete neefje van de bontbek

1 augustus 2016 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De bontbekplevier heeft als strandvogel onze volste aandacht. Dat vogeltje is al niet zo groot en daarmee onopvallend, zijn neefje de kleine plevier zie je nog minder snel. Op het strand kom je deze soort in principe niet tegen, het is namelijk een vogel die leeft in gebieden met zoetwater. Op Terschelling heeft hij in het verleden overigens wel een keer gebroed op de Noordsvaarder, langs de zoetwaterplas die in het voorjaar blijft staan op het oude schietterrein.

In 2009 heeft Staatsbosbeheer grote delen van de duinvalleien rondom West aan Zee afgegraven en de grondwaterstand verhoogd tijdens het LIFE duinen herstelproject. Sinds die tijd zien we hier jaarlijks kleine plevieren. Dit jaar hebben we maar liefst vier broedpaartjes geteld. Dat lijkt niet zoveel, maar op de Wadden is dit voor een soort die houdt van kale gebieden met ondiep zoetwater erg bijzonder! Collega Jan Ellens maakte bijgaande foto en zag zelfs de jongen verdwijnen in de ruigte. Kleine kleine plevieren zeg maar.

Deze duinvalleien zijn nu nog geschikt voor de kleine plevieren. Maar zoals dat gaat in de natuur gaan er ook steeds meer planten groeien waardoor op den duur deze stukken te begroeid raken voor een zichtjager als de kleine plevier. De komende jaren gaan we echter op meer plekken in de duinen duinherstelmaatregelen uitvoeren in het kader van de PAS en Natura 2000. Wie weet profiteert dit vogeltje hier ook wel van.

reageren

geef een reactie

  • Birds of Terschelling island, the Netherlands | Dear Kitty. Some blog
    1 augustus 2016 om 15:12

    […] Little ringed plovers of Terschelling: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog