www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Verloop aanpak ‘invasieve exoot watercrassula’

12 oktober 2016 Boswachter Remi in Terschelling
watercrassula

Niet betreden wegens verspreidingsrisico!

Zoals in eerdere blogs al gemeld, zijn we in de weer met de aanpak van watercrassula, een niet inheemse waterplant.

Hierbij een update van de aanpak van dit najaar:

Aannemer Triphek pompt de vallei ten zuiden van Midsland aan Zee droog, om hem daarna weer vol te pompen met zeewater. Het water blijft dan nog 23 dagen in de duinvallei staan.  

We hebben op 19 september de duinvallei ten zuiden van Midsland aan Zee vol laten pompen met zeewater, om zo de zeer ‘invasieve exoot’ watercrassula aan te pakken. Deze actie lijkt goed aan te slaan: het plantje sterft langzaam af. In de delen waar de plant niet geheel onder water staat, in het zout, maar aan de lucht, gaat de plant het snelst dood. Daarom pompen we het nu eerst leeg, voordat het zoute water er weer in gaat.  In eerste instantie was het idee om het 8 dagen onder het zoute water te laten staan, na die tijd  zagen we echter dat het nog niet voldoende was. Uit contact met de stichting Bargerveen, een wetenschappelijk instituut wat onder meer onderzoek doet naar de bestrijding van niet inheemse plantensoorten, bleek dat een langere periode effectiever is. Daarom is besloten om het nog een keer vol te pompen. Dit weer vol pompen zal donderdag 13 oktober beginnen.

De watercrassula werd tot een aantal jaar geleden nog verkocht in tuincentra als vijver- en aquariumplant. Hij komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland. Het plantje vormt dichte matten waardoor andere planten en dieren zich daar niet meer thuis voelen. Het vormt ook een bedreiging voor de waterafvoer van sloten. Met deze maatregelen hopen we dat we een grotere verspreiding op het eiland tegen kunnen gaan en het liefste zijn we de plant natuurlijk helemaal kwijt op Terschelling.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog