www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Tandje erbij voor bescherming strandbroeders

2 mei 2018 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

De broedvogels van het strand hebben de afgelopen jaren topprioriteit bij ons. Landelijk gaat het met veel van deze soorten namelijk snel bergafwaarts. Samen met de Provincie Fryslân zorgen we voor de bescherming van de broedplekken op het strand, waarbij de Spathoek op de Noordsvaarder één van de belangrijkste gebieden is. Dit seizoen markeren we het broedgebied met een dun touw en informatiebordjes, zodat bezoekers de vogels niet verstoren.

Verschillende soorten strandvogels

Op het strand van de Noordsvaarder broeden ieder jaar dwergsterns, noordse sterns, bontbekplevieren en scholeksters. De bontbekplevieren en de sterns doen dit het liefst op stukken strand met veel schelpen. Hiertussen zijn hun eieren perfect gecamoufleerd, het nestje bestaat dan ook uit niet meer dan een kuiltje tussen de schelpen. De duintjes op de Spathoek zijn favoriet, net als de randen van de stuivende duinen aan de Noordzeekant. Toch kan het voor ons ieder jaar weer een verrassing zijn waar de dwergsterns neerstrijken: vorig jaar midden op de strandvlakte aan de noordwest kant van het gebied. In 2017 hebben op de Noordsvaarder 3 bontbekplevieren, 24-30 dwergsterns (deel weggespoeld) en 1 noordse stern gebroed.

Bescherming via Echt Terschelling

De vraag hoe we de strandbroeders op de Noordsvaarder het beste kunnen beschermen hebben we geregeld besproken via ons platform ‘Echt Terschelling’. De 1050 deelnemers hieraan hebben meerdere keren een enquête over het onderwerp toegestuurd gekregen. Vorig jaar hebben we bij de kolonie dwergsterns voor het eerst een stuk gemarkeerd met een dun touw. Via een enquête eerder dit jaar hebben we onder andere gevraagd of mensen het gezien hadden en wat ze ervan vonden. De reacties waren positief, zowel van de mensen die het wel hadden gezien en mensen die niet in gebied waren geweest (check hier de resultaten van de enquete).

Markeren van het broedgebied

Vanwege de positieve reacties én uiteraard het goede effect op de rust in de kolonie (die vorig jaar helaas grotendeels is weggespoeld….) hebben we dit jaar meteen al het broedgebied op de Spathoek gemarkeerd met een dun touw. Van een afstand is het touw niet te zien, pas wanneer je dichterbij komt is het zichtbaar. We zien nu al dat de rust in het gebied verbeterd is en dat mensen er omheen lopen. Ook de informatiebordjes zijn weer geplaatst, bij het broedgebied en bij de strandopgang van de Noordsvaarder. Daarnaast zijn bijna dagelijks de vrijwillige vogelwachters aanwezig bij hun vogelwachterspost. Hopelijk leidt dit alles tot een goed broedseizoen. We hebben het echter niet helemaal zelf in de hand: een flinke storm en een kolonie meeuwen kan altijd roet in het eten gooien.

Dwergstern Terschelling
Dwergstern

Zelf strandbroeders zien

De Noordsvaarder is gewoon toegankelijk voor iedereen, behalve het gemarkeerde broedgebied. Hier je kan je echter gemakkelijk omheen lopen. Houd ook de hond aan de lijn. Vanaf de rand van het gebied kan je met een verrekijker de broedvogels zien. Je moet soms even zoeken want ze zijn goed gecamoufleerd. Vaak is één van de vogelwachters ook in de buurt, vraag hem/haar gerust om meer informatie. De Noordsvaarder is niet de enige plek waar je deze vogels tegen kan komen. Bontbekplevieren broeden verspreid over het gehele strand en ook op de Boschplaat zijn kolonies met sterns te vinden.

reageren

geef een reactie

  • Joost Bouwmeester
    21 juni 2018 om 13:45

    Geweldig goed initiatief om de dwergstern te beschermen. Ik bezocht de locatie net nadat jullie het mobiele vogelwachtershuisje hadden geplaatst en was direct enthousiast. Ik wil graag mijn bijdrage leveren. Hoe word ik vogelwachter bij de dwergsterns?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog