www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Op expeditie De Boschplaat: slaapzak mee!

7 september 2018 Eilandmeisje in Terschelling

Professor dr. Schijnspurrie roept de hulp in van de eilandkinderen

"De Boschplaat is een bijzonder natuurgebied. Zó bijzonder zelfs dat professor dr. Simon Schijnspurrie, van de universiteit van Weggeweest er een expeditiecentrum begint. De onderzoeken zijn in volle gang. Er is echter een probleempje: Professor dr. Schijnspurrie komt er in zijn eentje niet uit. Er is teveel werk en het moet allemaal op tijd af! Na nachten lang piekeren, komt hij tot de conclusie dat hij hulp nodig heeft."

En daarom roept hij de hulp in van de eilandkinderen. Eens in de vier jaar worden basisschoolkinderen van de bovenbouw uitgenodigd om mee te gaan op expeditie naar De Boschplaat, om daar een nacht te slapen: een unieke ervaring! 

En deze week is het weer zo ver. De groene legertenten zijn opgezet, pannen vol met macaroni staan op het vuur, en ouders hebben hun kroost afgezet op de parkeerplaats bij De Boschplaat, waar huifkarren al klaarstonden. Het avontuur lonkt!

Ter hoogte van paal 22 wacht professor dr. Schijnspurrie (ook wel bekend als Natuurschuur coördinator Meyndert Bos) de groep op. Samen lopen ze langs de waterkant richting het Drenkelingenhuisje. De professor krijgt hulp van drie specialisten: een vogelkenner, een bodem-specialist en een expert op het gebied van flora en fauna. Onderweg wordt van alles verteld over de Noordzee – 94 meter diep, een grote schatkamer aan bodemvondsten uit de prehistorie – en dan start de eerste opdracht: een duinonderzoek.

Met een zoekkaart gaan de kinderen determineren. Hoeveel stengels heeft een plant, wat is de kleur en wat is het? – zijn een paar vragen die op papier beantwoord mogen worden. En de professor vertelt dat helmgras belangrijk is voor het vormen van duinen, dat duindoorn met haar oranje besjes vol zit met vitamine C, en de 9 kilometer lange stuifdijk aangelegd is tussen 1931 en 1937. Na de bespreking is het tijd om verhalen te delen. Aan alle kinderen is vooraf door boswachters Feline Zwaan en Wanda Bakker gevraagd om verhalen te verzamelen van familie, vrienden, of het internet over De Boschplaat. Deze verhalen helpen de professor verder met zijn onderzoek. 

Hij wil graag inzicht krijgen in de bodem, en wil weten welke vogels er allemaal te zien zijn.       ’s Avonds verschijnt er een speciale gast, die nog meer vertelt over dit bijzondere gebied. Na naar de sterren te kijken en uitleg te krijgen over Dark Sky, is het tijd om in de slaapzak te kruipen. Het is immers weer vroeg op, voor een ochtendwandeling.

En na een nacht op De Boschplaat komen de eilandkinderen weer thuis, vol met verhalen. En daardoor leren ze het gebied beter kennen, te waarderen en te koesteren. Iets waar ik volledig achter sta. Ik zal nog een paar jaar moeten wachten voordat mijn zoontje mee mag!

Binnenkort is een uitgebreide reportage over deze expeditie in Terschelling Magazine te lezen.

Eilandmeisje is verhalenjutter van Terschelling. Met Staatsbosbeheer jut ze verhalen. Omdat we samen geloven in de kracht van verhalen. Dat verbindt ons met een plek: dit eiland, waar de natuur altijd in beweging is.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog