www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Wat je zeker kunt zien vanaf Dark Sky Park De Boschplaat

16 november 2018 Eilandmeisje in Terschelling

Ben jij een steenbok, waterman of vissen? Trek er dan een avond op uit om je eigen sterrenbeeld te ontdekken aan de hemel. Je eigen sterrenbeeld is namelijk ongeveer vijf maanden voor en zeven maanden na je verjaardag te zien.

Nog leuker is het om dan een planisfeer – een draaibare sterrenkaart – mee te nemen. En vergeet de verrekijker niet!

Op Terschelling is het nog erg donker, hier is zelfs de Melkweg te zien. Een groot geluk, als je bedenkt dat de helft van de Europeanen die niet meer kan zien door de lichtvervuiling. De Boschplaat – het eerste Dark Sky Park van Nederland – is de beste plek om naar sterren te turen. Dit kan je beleven als je met een Staatsbosbeheer gids mee gaat met de Dark Sky excursie: een anderhalf uur durende wandeling in het donker met aandacht voor het nachtleven in de natuur en natuurlijk voor de sterrenhemel. Ook ‘Waddengouddorp’ Oosterend besteedt er aandacht aan: een paar weken terug bijvoorbeeld was het de Nacht van de Nacht, en kon je mee met Schemerwandeling Joon, of op een huifkar meerijden met een sterrenkundige. 

De status Dark Sky Park kreeg De Boschplaat niet zomaar. Een uitgebreide aanvraag was nodig. Het is geweldig dat er nu al 100 parken wereldwijd zijn onder de vlag van IDA (International Dark Sky Association, dat dertig jaar bestaat). Deze certificering beslaat meer dan 75.000 km2 die in duisternis gehuld is. Ter vergelijking: dat is iets groter dan Ierland! 

Elk jaar schrijf ik samen met Wim Schmidt, in opdracht van Staatsbosbeheer en het VVV, een jaarverslag dat we naar IDA sturen om de status voor de Boschplaat te behouden. Hierin vertellen we welke activiteiten er m.b.t. Dark Sky zijn geweest, ontwikkelingen op het gebied van licht en duisternis, en de metingen. Op De Boschplaat bij de vogelwachterspost staat een meetapparaat. Wim neemt altijd de metingen voor zijn rekening. Opvallend is, dat het afgelopen jaar nog weer donkerder was dan de voorgaande jaren. Dat kan zijn omdat de lucht helderder was, maar misschien ook door meer bewustwording bij de mensen. We zullen kijken hoe het zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen. Feit is wel dat er afspraken zijn gemaakt met 43 partijen om de lichtuitstoot te verminderen rondom de Waddenzee. Een eerste stap in de goede richting!

Activiteiten die jaarlijks in het verslag terugkomen zijn, de Dark Sky excursies, de Nacht van de Nacht en de lichtjestocht. De lichtjestocht krijgt dit jaar een nieuwe vorm: we gaan meer uit van het  Dark Sky gedachtegoed, en daarom dopen we deze tocht om tot ‘Sterrentocht’. Een mooie samenwerking tussen Stichting Natuurlijk Oosterend en Staatsbosbeheer. Ben je zondag 30 december op het eiland? Dan ben je van harte welkom om mee te gaan sterren kijken. Een belevenis voor jong & oud!

Tip: Rob Walrecht ontwierp speciaal voor Dark Sky Park De Boschplaat een planisfeer. Deze is overigens voor heel Nederland te gebruiken, en is verkrijgbaar bij de Natuurschuur in Lies en het VVV op West-Terschelling.

Eilandmeisje is verhalenjutter van Terschelling. Met Staatsbosbeheer jut ze verhalen. Omdat we samen geloven in de kracht van verhalen. Dat verbindt ons met een plek: dit eiland, waar de natuur altijd in beweging is.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog