www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

De Natuurschuur: bijna klaar voor de kerstvakantie

12 december 2018 Eilandmeisje in Terschelling

Nog even en dan is het weer tijd om de kerstboom op te tuigen in de Natuurschuur! Een lichte spanning voelt hij al voor de feestdagen, Meyndert Bos, vrijwilliger bij Staatsbosbeheer, en coördinator van de Verhalen-Kerst-Natuurschuur. Hij wil wat nieuwe dingen aan het bestaande concept toevoegen, zoals gedichten en muziek. Er moeten nog zaken geregeld worden en natuurlijk moet de ruimte versierd voor een ultieme kerstsfeer. Er komen bijvoorbeeld fonkelende objecten 'kristalkunst' van Krist-All van Mariëtte de Boer.

Op vrijdag 21 december om 20.00 uur is de opening van de Verhalen-Kerst-Natuurschuur met gedichten, verhalen en muziek. Het is dé dag van de winterequinox die om 23.23 uur is, en de eerste dag van de kerstvakantie. De astronomische winter begint op het noordelijk halfrond op deze datum en het is ook de kortste dag van het jaar. Kortom: een dag om even bij stil te staan.

“Die fascinatie komt misschien wel omdat er vroeger op school zo weinig over de planeten en ons zonnestelsel werd verteld. Niet iedereen kan de volgorde van de 8 planeten opnoemen, dat is toch jammer”, legt Meyndert uit.

Hij weet daar een handig ezelsbruggetje voor: Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nachtjapon (Mars Venus Aarde Mercurius Jupiter Saturnus Uranus Neptunus). Hij dreunt het zo op.

Met hulp van vele waardevolle vrijwilligers tuigt Meyndert de Natuurschuur op voor de feestdagen. Hij is dan misschien wel de spin in het web maar zonder een goed team ben je nergens. 

Meyndert en zijn collega’s ontmoeten je graag in de Verhalen-Kerst-Natuurschuur. De Prairie-pony’s staan te trappelen om kinderen op hun rug het bos te laten zien, en er kan geknutseld, getekend en geluisterd worden naar mooie verhalen, want iedereen die wil mag iets voorlezen of voordragen in de voorlees-stoel bij het brandende kacheltje. En je weet maar nooit waar een voorgedragen verhaal toe leidt. Drie jaar geleden mocht ik ook komen vertellen. Een oud-boswachter vroeg of ik het verhaal van de ooievaar uit het dorpje Hoorn wilde voordragen, uit het prachtige op rijm geschreven dierenverhalenboek ‘Ik leer je liedjes van verlangen, en aan je apenstaartje hangen’. Een jaar later kwam de brenger van geluk en nieuw leven op hoge poten ‘echt’ langs. En inmiddels vindt zoonlief de Verhalen-Kerst-Natuurschuur met heerlijke, warme chocolademelk een ware belevenis.

De Verhalen-Kerst-Natuurschuur is tijdens de kerstvakantie dagelijks open van 13.00 – 16.30 uur, m.u.v. de kerstdagen en Oud & Nieuw. Leuk voor jong & oud. 

Een eilandtip van mij: een fijne, gemoedelijke plek om een middag te vertoeven! 

Eilandmeisje is verhalenjutter van Terschelling. Met Staatsbosbeheer jut ze verhalen. Omdat we samen geloven in de kracht van verhalen. Dat verbindt ons met een plek: dit eiland, waar de natuur altijd in beweging is.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog