www.boswachtersblog.nl/ Terschelling

Nieuw: Krabben met ogen op steeltjes

28 augustus 2019 Boswachter Joeri Lamers in Terschelling

Hoekige krab, foto Flip Tocila

De afgelopen maanden zie ik steeds vaker berichten voorbijkomen over de vondst van de hoekige krab op het strand. Meestal zijn het dode dieren, maar ook al enkele levende. De Waddenvereniging had er zelfs één in hun aquarium deze zomer. De hoekige krab is een nieuwkomer voor onze kust, hij kwam voorheen voor in wat zuidelijker wateren die gemiddeld warmer blijven en profiteert dus van het warmer wordende water.

Strandvondsten

Dit weekend vond ik een dood exemplaar op het strand bij paal 8. Eerder had ik ook al losse schilden gevonden, vooral na de harde januaristorm in 2017. Eigenlijk sinds die tijd zie je de waarnemingen toenemen, o.a. via waarneming.nl. Deze zomer zijn het naar mijn idee ineens wel heel veel, en ook nog een verspreid over een groot deel van het Terschellinger strand. De meeste vondsten worden gedaan tussen paal 3 en paal 7, maar ook bij paal 16 zijn ze gevonden. Ik hoor graag nieuwe meldingen, plaats ze in de reacties onder dit blog.

Warmer zeewater

Deze krab leeft gemiddeld in redelijk warme wateren, vooral ten zuiden van het kanaal en in de Middellandse zee. De Noordzee was altijd te koud voor ze omdat dit een ondiepe zee is die in de winters snel afkoelt. Dieper water houdt een constantere temperatuur. Het water in de Noordzee wordt gemiddeld warmer, met kansen voor deze en andere soorten.

Nieuwkomer

De hoekige krab leeft in holen in de zeebodem, die daarvoor uit stevig zand of slib en klei moet bestaan. Hierin leven ze samen met andere zeedieren, waaronder de Noorse kreeft (lagoustine). De eerste vondsten van de krab zijn in 2003 al gedaan door lagoustinevissers bij het Friese front, een zeegebied zo’n 60 kilometer ten noorden van de eilanden. Hier is het redelijk diep, tot max. 50 meter. Dat is een eind uit de kust, alleen met een goede noordwesten storm worden zeebeesten vanaf daar richting de kusten van de Waddeneilanden gespoeld. Die storm was er deze zomer niet, dus des te opvallender dat de hoekige krabben nu hier gevonden worden. Ik kan natuurlijk niet op de zeebodem kijken, maar ik verwacht eigenlijk dat ze hier ergens niet ver vandaan een vast plekje gevonden hebben. Ik vind het mooi nieuws, want het is een prachtige krab. En ook nog eens de enige met ogen op steeltjes!

 

reageren

geef een reactie

 • Van Dorsten
  21 augustus 2023 om 08:28

  Wij vonden gister een levende hoekige krab bij paal 9

 • Boswachter Joeri Lamers
  14 oktober 2019 om 10:32

  Mooi om te zien dat er zoveel waarnemingen worden doorgegeven. Vergeet ook niet om je waarneming op http://www.waarneming.nl in te voeren. We krijgen zo een mooi beeld van de verspreiding van de Hoekige krab. ik ben ook erg benieuwd of de waarnemingen gedurende het jaar afnemen of toenemen.

  • Edgar
   14 augustus 2023 om 14:36

   De kinderen hebben 14-08-2023 meerdere van dit soort gevonden op het strand bij Formerum op Terschelling

 • Diana van Ark
  27 september 2019 om 10:26

  Op 17 september een niet meer levende gevonden bij paal 24 200. Heb foto

 • Muriel
  26 september 2019 om 08:58

  Gisteren (25 september) zagen wij deze hoekige krab op het strand bij paal 18 (Heartbreak Hotel).
  Hij leefde, maar had nog maar 1 schaar.

 • Regien
  25 september 2019 om 18:10

  Gisteren en vandaag bij elkaar 5 aangespoelde exemplaren, maar vandaag bij paal 5 ook een levende.
  Het is zeker een mooie krab!

 • Geert Faasse
  11 september 2019 om 12:46

  Gisteren dode krab met ogen op steeltjes gevonden t.h.v. paal 5.

 • Frans Zonneveld
  7 september 2019 om 11:47

  Het zou kunnen gaan om de ‘Blue Swimmers crab’ (Portunus pelagicus). Ook in Cornwall (UK) is de krab waargenomen zie: news.bbc.co.uk/local/cornwall/hi/people_and_places/nature/newsid_8547000/8547289.stm

 • Jan van der Zee
  4 september 2019 om 11:40

  Op 23 september 2017 heb ik een levend exemplaar gevonden bij paal 22. ik kan helaas geen foto’s bijvoegen.

 • Johannes
  1 september 2019 om 22:13

  30 aug bij eb 1 exemplaar aangetroffen (dood) bij paal 1,2

 • Jocelin van Veen
  1 september 2019 om 18:31

  Bij paal 8 meer dood dan levend 1-9-19,

 • Evert Jan
  30 augustus 2019 om 10:26

  Dinsdag 1 dood exemplaar gezien op strand Hoorn

 • Johannes
  30 augustus 2019 om 08:29

  Gisteren 2 exemplaren gezien in de buurt van paal 4 bij eb – nog wel een teken van leven maar dat was minimaal.

 • Jorrit
  29 augustus 2019 om 10:47

  Eergisteren levend exemplaar gevonden bij paal 3, terug in het water gezet.

  • joerilamers
   29 augustus 2019 om 11:18

   Hallo Jorrit, bedankt voor je melding. Mooi!

  • Boswachter Joeri Lamers
   29 augustus 2019 om 11:18

   Hallo Jorrit, bedankt voor je melding. Mooi!

  • Cor Dijker
   29 augustus 2019 om 12:06

   Dit jaar al meerdere levende exemplaren gezien, inderdaad tussen paal drie en zeven maar ook een bij Oosterend. Leuke filmpjes van gemaakt..

 • Nico Stroes
  28 augustus 2019 om 11:03

  Hallo Joeri,

  “Ik vind het mooi nieuws, want het is een prachtige krab.” , is de afsluiting van je bericht.
  Naar mijn idee klopt er dan iets niet. Dat het een mooie krab is, dat kan. Maar dat het mooi nieuws is, heb ik ernstige twijfels over.

  De krab komt van oorsprong voor in warmere wateren leg je uit. En nu dus ook in de Noordzee. Voorheen was dit kennelijk niet het geval. Dat betekent dat het water in de Noordzee dus warmer is geworden…..

  Mijns inziens is dat helemaal geen mooi nieuws. Ik zie het meer als een ernstig klimaatprobleem. Dit moeten we helemaal niet willen. Lekker terug naar huis, omdat ‘ons’ Noordzeetje veel te koud is, zou ik zeggen.

  Om deze reden ben ik verbaasd over het enthousiasme van een professionele natuurbeschermer, een boswachter. Kun je me uitleggen hoe je dat ziet?

  Met vriendelijke groeten,

  Nico Stroes

  • Boswachter Joeri Lamers
   28 augustus 2019 om 11:52

   Hallo Nico,

   Jazeker! Ik zie een groot onderscheid in nieuwe soorten die langzaam vanuit het zuiden verschijnen en nieuwe soorten die door toedoen van de mens (lees via ballastwater o.i.d.) hier terechtkomen. De hoekige krab kwam voorheen al voor langs de grenzen van de Noordzee (ook langs de Engelse kust) en is inheems in Europa. Wordt een gebied geschikt en kan de krab op eigen kracht zich daarheen uitbreiden, dan zie ik dat als een natuurlijke ontwikkeling (los van klimaatverandering dan….). Je kan er ook vanuit gaan dat niet alleen de hoekige krab zich dan uitbreid maar ook andere soorten die houden van iets warmer water. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de breedpootkrab die hier ook veel meer voorkomt dat eerst, maar zich al eerder meldde. Een Europese soort is in Europa ook niet snel invasief.

   Een ander geval is bv. de penseelkrab of de Chinese wolhandkrab. Mooie krabben ook, maar ze komen wel uit Azië en zijn door de mens hier terecht gekomen.

   Laten we wel wezen, klimaatverandering vind ik natuurlijk geen goede zaak. Maar net als op het land waar men enthousiast kan worden van een broedgeval van de bijeneter, kan ik ook wel enthousiast worden van een nieuwe Europese soort in zee.

   Groet,

   Joeri

  • Dennis Bos
   28 augustus 2019 om 15:19

   Op 26 augustus 2 dode exemplaren gevonden bij paal 12, een dag later 1 dood exemplaar bij paal 18.

  • Boswachter Joeri Lamers
   29 augustus 2019 om 11:17

   Bedankt voor de melding!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog