www.boswachtersblog.nl/ Texel

Grote roetbij komt ook voor in Poldertje Ceres op Texel

30 juni 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

De grote roetbij is een soort die vooral in hoog Nederland gevonden wordt en op een enkele plek in de duinen. Op Texel is deze soort vooral bekend uit de Zandkuil, daar zit een grote populatie. De andere waarnemingen van Texel zijn tot nu toe van uit het Hoge Berggebied. Vandaag bleek dat de soort zich ook in het Poldertje Ceres heeft gevestigd. De grote roetbij verzamelt stuifmeel op gele composieten zoals biggenkruid, klein streepzaad en paardenbloem. Wat dat betreft zouden ze op veel meer plaatsen kunnen voorkomen. Ze graven hun nest bij voorkeur op onbegroeide plekken. Op een bolletje stuifmeel wordt een ei gelegd. De matglanswespbij die als koekoeksbij bij de grote bloedbij is (nog) niet van Texel bekend. De mannetjes ‘slapen’ wanneer de temperatuur overdag daalt vaak in bloemen. Bij de mannen ontbreken de opvallende lange oranje haren aan de achterpoten waar tussen ze het stuifmeel verzamelen. De verwant kleine roetbij is op Texel tot nu toe alleen uit de Zandkuil bekend.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Texel butterfly and bee news | Dear Kitty. Some blog
    30 juni 2012 om 17:40

    […] translated from Erik van der Spek: Panurgus banksianus bees also occur in polder Ceres on […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog