www.boswachtersblog.nl/ Texel

Maaien voor orchideeën en wat daar bij hoort

28 september 2012 Boswachter Erik van der Spek in Texel

In de herfst is `Staatsbosbeheer veel met maaiwerk bezig om de successie af te remmen. Daarmee kunnen gebieden geschikt leefgebied blijven voor weidevogels en voor bijvoorbeeld orchideeën.  Hoe er gemaaid wordt hangt van de bodem en de grondwaterstand af en de nauwkeurigheid waarmee er gemaaid moet worden. Bij een stevige draagkracht kunnen gewone landbouwwerktuigen gebruikt worden. Vaak maaien dan boeren die het gewas als veevoer of b.v. als worteldek kunnen gebruiken. Kleinere kwetsbare stukken worden door de boswachters van Staatsbosbeheer gemaaid. Grotere oppervlakten met speciale apparatuur. Vandaag is de Vries uit uit Cornjum gemaaid. De Speciale maaimachine en opraapwagen kunnen zonder in te sporen in vochtig terrein werken, zelfs wanneer er een dun laagje water staat. Is er te veel water dan blijft het gewas een jaar staan. Vandaag is gemaaid in het Poldertje Ceres, de Kreeftepolder en de Horsvallei. De zeer zeldzame groenknolorchis is een van de planten die hier van profiteert.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Rare lizard orchid on Dutch island | Dear Kitty. Some blog
  1 oktober 2012 om 10:48

  […] Texel island orchids: here. And here. And here. And here. […]

 • ed nijhof
  28 september 2012 om 16:01

  Erik,
  Dit zijn bekende geluiden.
  Tijdens m’n vrijwilligers werk bij SBB Langelo doen we de laatste tijd niet anders dan handmatig het gemaaide gras afvoeren van de lagere en natte gebieden waar niet machinaal kan worden opgeraapt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog