www.boswachtersblog.nl/ Texel

Heel veel driedoornige stekelbaarsen namen vistrap in Moksloot op Texel

18 april 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSCDe vistrappen in de Moksloot op Texel voerden dit voorjaar veel water naar de Mokbaai. Grote aantallen driedoornige stekelbaarsen ge bruikten de trappen om vanuit zee het zoete water te bereiken. Driedoornige stekelbaarsen zoeken wanneer ze de kans krijgen als jong visje de zee op, volwaasen komen ze terug om eieren te leggen. Ze zijn dan vijf keer zo zwaar als wanneer ze in zoet water opgroeien. Ze leggen dan veel meer eieren, maar zijn ook beter voedsel voor visetende vogels zoals de lepelaar. De visstrappen in de Moksloot zijn in 1994 speciaal voor driedoornige stekelbaarsjes ontwikkeld op verzoek van Staatsbosbeheer. Voor deze kleine visjes bestond zoiets toen nog niet. Ondertussen is er wel weer een buitje nodig om de trappen te laten werken.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Dutch fish ladder for sticklebacks | Dear Kitty. Some blog
    18 april 2013 om 16:56
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog