www.boswachtersblog.nl/ Texel

ONVERWACHTE STERFTE BIJ LEPELAARS IN WADDENGEBIED

19 juli 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Sinds half juni zijn er 21 dode lepelaars gevonden op de Waddeneilanden en langs de Waddenkust van het vaste land. Bijzonder is dat het volwassen dieren zijn die niet vermagerd zijn en waaraan op het oog niets markeert. De afgelopen jaren is het aantal lepelaars dat in het Waddengebied broedt sterk toegenomen. Dat er ook vaker dode dieren worden gevonden is op zichzelf logisch, maar je verwacht dan dat de dieren door ziekte of ouderdom vermagerd zijn.

de meldingen zijn bij de Werkgroep Lepelaars (www.werkgroeplepelaar.nl) terecht gekomen en die heeft een aantal dieren voor onderzoek opgestuurd. De natuurbeherende organisaties hopen dat hierdoor duidelijk wordt of er iets bijzonders aan de hand is of dat deze trend past bij het toegenomen aantal broedende lepelaars. Door Staatsbosbeheer gevonden lepelaars worden voorlopig ingevroren, zodat ze zo nodig onderzocht kunnen worden.
Mocht u zelf een dode lepelaar op Texel aantreffen, neemt u dan contact op met Otto Overdijk van natuurmonumenten op Schiermonnikoog: o.overdijk@home.nl of tel. 0519 – 531346.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Kiwi0501
  20 juli 2013 om 18:07

  Houden jullie ons op de hoogte over wat eruit komt? Ik hoop maar dat er niets aan de hand is.

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   21 juli 2013 om 16:42

   zeker, dat hopen wij ook

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog