www.boswachtersblog.nl/ Texel

Einde broedseizoen: genieten van extra wandelpaden op Texel

2 augustus 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Goed nieuws voor de avontuurlijke wandelaar: vanaf 1 augustus valt er extra veel te wandelen op Texel. Het broedseizoen in het Nationaal Park Duinen van Texel zit er weer bijna op. En dat betekent dat de groene wandelroutes die buiten het broedseizoen extra beschikbaar zijn voor wandelaars, weer opengaan.

Nieuwe broedlocatie lepelaars

Begin dit jaar keerden de eerst broedvogels terug. Lepelaars zijn een van de eerste trekvogels die aankomen op Texel. De meesten vertrekken begin februari vanuit hun overwinteringsgebieden in West-Afrika richting het noorden. Na een reis van ongeveer twee maanden arriveren ze op het eiland. De lepelaars hadden dit jaar een nieuwe vestigingslocatie: De Slufter. Samen met de bestaande kolonies in De Geul, De Muy en op de Schorren waren er meer dan 600 broedparen. Tijdens de zware regenbuien en harde wind van begin juni hadden de kolonies het even zwaar. De allerkleinste vogels konden nog schuilen onder hun ouders en de grotere jongen hadden zelf al veren om zich te beschermen tegen de kou en regen. De lepelaars die rond deze tijd nog net geen veren hadden maar ook al te groot waren om bij hun ouders bescherming te zoeken hebben het helaas niet overleefd.

De Slufter

Hoogwater gevaar

In het voorjaar maken veel vogels hun nestje in de duinen of in het bos. Maar een bijzondere groep zoekt liever een plekje in het zand: de zogenoemde strandbroeders. De ene soort broedt liever in zijn eentje, zoals de strandplevier, bontbekplevier en scholekster, andere broeden in een kolonie, bijvoorbeeld dwergsterns. Bij hoogwater is het altijd spannend of de strandbroeders hun nesten ver genoeg van de zee hebben gemaakt. Dit was voor de dwergsterns op De Hors dit jaar niet het geval, hier zijn de nesten begin juni helaas weggespoeld. Bij de kolonie in de Slufter ging het gelukkig wel goed; daar zijn de meeste jonge dwergsterns uitgevlogen.

Recordjaar voor nachtzwaluwen

Met zeven territoria van de nachtzwaluw was 2019 een recordjaar voor deze mysterieuze trekvogel. Dit betekent dat een zevende van de nachtzwaluwen van de Nederlandse kust zich op Texel bevinden, goed nieuws dus! Wij zijn benieuwd hoe de nachtzwaluw populatie zich in de toekomst verder gaat ontwikkelen op het eiland. Omdat de kans klein is dat je een nachtzwaluw ziet worden deze geteld op basis van de zang van de mannetjes. Nieuwsgierig naar hoe dat in zijn werk gaat? Lees hier het rapport van het vogelinformatiecentrum over de telling. Deze wonderlijke vogels zijn goed te herkennen door het bijzondere geluid dat ze maken. Hoor je een opvallend, aanhoudend ratelend geluid? Dan is er geen twijfel mogelijk: er is een nachtzwaluw in de buurt.

Late broedgevallen

Andere hoogtepunten van het broedseizoen waren de vier jonge velduilen die zijn uitgevlogen en het baardmannetje met jongen in De Geul. Daarnaast nog het grote aantal tapuiten, de broedende appelvink en de bruine kiekendieven die in grote getalen aanwezig waren. Eind juli controleert Staatsbosbeheer de afgesloten gebieden op late broedgevallen. Zodra we zeker zijn dat de jonge vogels zijn uitgevlogen maaien wij de paden om ze vervolgens weer open te stellen als extra wandelpaden. Let op: niet alle groene routes zijn vanaf 1 augustus geopend. Het pad door de Mandenvalleien in de Eierlandse duinen opent waarschijnlijk vanaf 16 augustus. Hier zitten nog veel jonge meeuwen in de kolonie. De route achter De Geul blijft nog tot 1 september dicht omdat het dicht langs de lepelaar kolonie loopt.

Groene routes

De groene paden zijn gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen. Alle groene routes vind je op de Falk-kaart van Texel. Het zijn uitdagende, onverharde routes die je op de meest unieke plekjes in het Nationaal Park Duinen van Texel brengen. Net als voor het broedseizoen wandel ik begin september, zodra alle groene routes open zijn, in 7 dagen deze 7 wandelroutes en nodig ik iedereen uit om met mij mee te wandelen. Meer informatie over de wandelingen volgt binnenkort via dit blog.

reageren

geef een reactie

 • Inge
  2 augustus 2019 om 22:34

  Is de Muy al open voor wandelaars?
  M vr gr
  Inge

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   5 augustus 2019 om 10:23

   Hoi Inge, de groene route in De Muy is inderdaad weer open. Veel plezier! Groet, Anna

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog