www.boswachtersblog.nl/ Texel

Start broedseizoen: doe mee met de Groene Wandelpaden Challenge

21 februari 2019 Boswachter Anna Sprenkeling in Texel

Nog een week en dan gaat op Texel het broedseizoen weer van start. Dit betekent dat de extra wandelpaden (groen) die vorig najaar zijn opengesteld binnenkort weer gesloten worden zodat verschillende vogels rustig kunnen broeden. Om tot 1 maart nog te genieten van deze uitdagende wandelpaden, nodig ik je uit om met mij mee te wandelen tijdens de “Groene-Wandelpaden-Challenge".

Broedseizoen

Binnenkort keren de broedvogels terug naar Texel. Lepelaars zijn een van de eerste trekvogels die terugkeren vanuit hun overwinteringsgebieden, de eerste zijn inmiddels al gespot.  Ze zijn dol op de duinmeren van de Muy en de Geul waar ze broeden met aalscholvers, meeuwen en vele andere soorten.

Door de extra opengestelde groene paden weer te sluiten, creëren we rustige gebieden die groot genoeg zijn voor vogels om te broeden. De wulp is een goed voorbeeld van zo’n soort vogel, deze unieke duinvogel broedt namelijk niet binnen 200 meter van een pad. De Vogelbescherming heeft deze vogel dit jaar niet voor niets uitgeroepen als vogel van het jaar, het aantal broedparen is namelijk sterk afgenomen. Extra belangrijk dus dat we deze bijzondere vogel rust gunnen de komende maanden. De grotere afstanden tussen de wandelpaden leiden tot meer geschikte broedplaatsen voor o.a. de wulp.

Tegen het einde van het broedseizoen, in augustus, controleert Staatsbosbeheer de gebieden op late broedgevallen. Zodra we zeker zijn dat de jonge vogels zijn uitgevlogen maaien wij de paden om ze vervolgens weer open te stellen als extra wandelpaden.

Broedseizoen: jonge lepelaar in nest
Jonge Lepelaar foto: Sil Schuuring (Staatsbosbeheer)

Groene Wandelpaden Challenge

De groene paden zijn gemarkeerd met groene koppen of pictogrammen. Het zijn uitdagende, onverharde routes die je op de meest unieke plekjes van Texel brengen.

De weersverwachting ziet er goed uit voor de komende week. Een mooie kans om, deze laatste week, nog even te genieten van de prachtige groene routes op verschillende plekken langs de westkust van het eiland. Als kersverse boswachter heb ik de afgelopen weken kennisgemaakt met mijn nieuwe collega’s. Ik kijk er ook naar uit om kennis te maken met de Texelaars. Dus nodig ik je graag uit om met mij deze uitdaging aan te gaan en mee te wandelen!

Hieronder mijn programma voor de “Groene-Wandelpaden-Challenge”. Ik vind het ontzettend leuk als je ook een dag (of meerdere dagen) mee wandelt! Voor eventuele vragen ben ik te bereiken via a.sprenkeling@staatsbosbeheer.nl of 06-10203149.

Dag 1: vrijdag 22 februari: rondwandeling paal 17 tot Pacha’s paadje
Start- en eindpunt: parkeerplaats paal 17
Starttijd: 16:00

Dag 2: zaterdag 23 februari: rondwandeling Moksloot + Geul
Start- en eindpunt: parkeerplaats Mokweg
Starttijd: 10:00

Dag 3: zondag 24 februari: rondwandeling paal 28 – Langedam
Start- en eindpunt: parkeerplaats paal 28
Starttijd: 14:00

Dag 4: maandag 25 februari: rondwandeling Mandevalleien
Start- en eindpunt: parkeerplaats Vuurtoren
Tijd: 16:00

Dag 5: dinsdag 26 februari: rondwandeling De Muy
Start- en eindpunt: parkeerplaats Muyweg
Tijd: 16:00

Dag 6: woensdag 27 februari: rondwandeling paal 12 – paal 15
Start- en eindpunt: parkeerplaats paal 12
Tijd: 15:00

Dag 7: donderdag 28 februari: rondwandeling Bollekamer
Start- en eindpunt: Hoornderslag ter hoogte van Het Grote Vlak
Tijd: 7:00

reageren

geef een reactie

 • Frans van der Stoep
  21 februari 2019 om 19:10

  Mooi initiatief die wandelingen. Helaas gaat deze bezoeker vr. 22 febr weer naar huis aan de overkant. Afgelopen week genoten van de zang van boomleeuweriken in de Muy. Hoewel vaak op Texel heb ik daar niet eerder boomleeuweriken waargenomen. Omdat het pad in het verlengde van de Muyweg in het broedseizoen voor publiek gesloten is, is het lastig er meer van waar te nemen. Daarom twee vragen: Hoe lang komen in de Muy al broedende boomleeuweriken voor en hoe heeft de broedpopulatie zich tot nu toe ontwikkeld?

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   21 februari 2019 om 20:15

   Hoi Frans – dit moet ik even navragen bij mijn collega’s, ik kom er nog op terug. Geniet nog even van je laatste dagje Texel en wie weet tot de volgende keer!

 • Renée
  21 februari 2019 om 18:46

  Wat ontzettend Leuk! Mogen er ook honden mee tijdens deze wandelingen?

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   21 februari 2019 om 20:07

   Ja honden zijn welkom! 🙂

 • Axel Bak
  21 februari 2019 om 15:28

  Nice! We gaan kijken of we tijd hebben om mee te gaan. (We moeten van de overkant komen….)

  • Boswachter Anna Sprenkeling
   21 februari 2019 om 20:09

   Leuk! En mocht het niet lukken dan komt er vast nog wel een volgende keer… !

 • Anja
  21 februari 2019 om 14:33
  • Boswachter Anna Sprenkeling
   21 februari 2019 om 20:10

   Zo lief hé?!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog