www.boswachtersblog.nl/ Texel

Omgewaaide oude holle bomen in Doolhof op Texel van de paden gehaald

8 november 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

IMAG0342
Na de storm van 28 oktober ging de meeste aandacht uit naar de vele omgewaaide bomen in De Dennen en het Krimbos. Maar ook in kleinere bosjes zijn er bomen omgewaaid, waardoor paden geblokkeerd waren. In het oude ‘lusthof’ op de Hoge Berg, wat we nu kennen als het Doolhof gingen ook een aantal bomen om. Waaronder enkele van de heel oude eiken. Nu ze zijn afgezaagd is goed te zien dat de kern van deze bomen aan de voet grotendeels was weggerot. Deze kern is voor het in leven blijven van de boom niet zo belangrijk, de sapstroom gaat via de buitenste schil van de stam. De stabiliteit van de boom wordt wel minder, vooral wanneer er openingen in de stam ontstaan. Bij een erg zware storm zoals vorige week spelen windvlagen een belangrijke rol bij eht omwaaien. Volledig gezonde bomen kunnen omwaaien terwijl iets verderop minder gezonde exemplaren blijven staan. Ondertussen is er weer een stukje Texels bos weer zonder hindernissen toegankelijk.
IMAG0343
Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Wim Bos
    8 november 2013 om 10:58

    Ben weer op de hoogte,het gebeuren in de Doolhof,en wacht het volgend bericht van je af,Erik,leuk.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog