www.boswachtersblog.nl/ Texel

Onderzoek beleving monumenten, op Texel schapenboeten op de Hoge Berg

14 november 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC
Staatsbosbeheer heeft de Grontmij laten onderzoeken hoe recreanten de monumenten die wij beheren beleven. Op Texel is hiervoor gekeken naar de beleving van schapenboeten op de Hoge Berg. Niet verwonderlijk is dat op Texel het hoogste percentage (85%) recreanten door de onderzoekers zijn bevraagd. Wel opvallend is dat hier ook het laagste aantal (15%) mensen het gebied waar het monument staat voor het eerst bezocht. 70% van de bezoekers kwam naar de Hoge Berg voor het gebied. Niemand kwam speciaal voor de monumenten. Er is gevraagd wat de mensen belangrijk aan monumenten in het gebied vinden. Samengevat komt het antwoord volgens de onderzoeker er op neer dat: “Het landschap met daarin de boerderijen is een waardevol geheel. Het erfgoed geeft karakter aan het gebied en is een mooie les voor de jeugd hoe het vroeger was.” De Hoge Berg is door de bezoekers ervaren als een bijzonder landschap, waar je van je af kunt kijken. Het straalt rust en ruimte uit, met een mooie afwisseling van natuur en cultuur. De monumenten werden gemiddeld met 8,2 gewaardeerd, de schapenboeten scoorden met 8,6 het hoogste. Wat mensen misten was een beschrijving van de locatie, parkeermogelijkheden en bankjes, maar het gebied moet vooral zo blijven.

Boswachter Erik van der Spek

Bron: Zegers S.J.H Zegers, 2013, Beleving monumenten bij Staatsbosbeheer

reageren

geef een reactie

 • g.blom
  14 november 2013 om 19:27

  Heb niet mee kunnen doen aan het onderzoek.
  Ben wel blij dat veel mensen het Tessels landschap (en waarschijnlijk ook de oude dorpsgezichten) waarderen en in stand willen houden. Gelukkig doet Dorpsherstel er ook veel aan. Dat is oneindig veel beter dan al die rare moderne (winkel-)panden in De Koog en Den Burg. Ook particulieren bouwen vrij vaak agrarische gebouwen in de oude stijl i.p.v. die grote gladde schuren, (die waarschijnlijk wel economischer zijn). Gelukkig is ook het foeilelijke gemeentehuis in het centrum van Den Burg tegen de vlakte. De (vage?) plannen voor herinrichting van de Groenplaats en omgeving met semi oude gevels lijkt me al een hele aanwinst. Staatsbosbeheer waardeer ik zeer (en niet alleen op Texel). We kunnen niet zuinig genoeg zijn op wat er aan waardevols nog is.
  Hopelijk krijgen “de Bleekers en consorten” het niet steeds op de heupen om de natuurwaarden te verkwanselen en instanties als SBB via slinkse wegen uit te hollen.
  Groeten,
  G.Blom, Krimpen aan den IJssel

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog