www.boswachtersblog.nl/ Texel

Loodsmansduin op Texel en het Loodsproject, drempelvrije toegang van dit uitkijkpunt

19 december 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

SONY DSC

De dorpscommissie Den Hoorn heeft het initiatief genomen om plannen te maken om het dorp en de omgeving daarvan op een gestructureerde manier verder te ontwikkelen. Het Loodsproject waar in deze plannen zijn samengebracht heeft ook betrekking op terrein van Staatsbosbeheer bij het dorp. De plannen voor het Loodsmansduin beginnen nu in uitvoering te komen. Het Loodsmansduin is een hoog duin van waaraf vroeger de loodsen uit het dorp naar klanten uitkeken. Later bouwde het Nederlandse leger er de commandopost van de Batterij Den Hoorn, onderdeel van de stelling Den Helder. Nu is het een uitkijkpunt op een van de hoogste duinen (23,9m) van Texel voor de bezoekers van dit deel van het Nationaal Park Duinen van Texel. Voor het drempelvrij toegankelijk maken van het uitkijkpunt is nu de omgevingsvergunning bij de gemeente aangevraagd.

Drempel vrije toegang
De toegang tot het Loodsmansduin gaat nu gedeeltelijk via een trap. Mensen die geen trap kunnen lopen kunnen er dus niet bij komen. In het Verbeterplan Recreatieve Infrastructuur van het nationaal park was hier al een oplossing voor voorzien. Door toegang van het Slag langs Loodsmansduin te verleggen is het mogelijk een drempel vrije toegang te realiseren. Het Loodsproject ziet het Loodsmansduin als een van de Loodsbakens in het landschap waar bezoekers van moeten kunnen genieten. Dankzij de subsidie van het Waddenfonds voor het Loodsproject kan dit nu worden gerealiseerd.
Vanaf de handwijder aan de Witte Weg gaat het pad via natuurlijke glooiingen in de duinen zo lopen dat het tussen de commandopost en de iets lager gelegen Duitse bunker 10021 door komt te lopen. Vanaf dit pad kan dan een helling naar de commandopost worden gerealiseerd. De mogelijkheid om door bunker 10021 heen te lopen blijft bestaan. Overbodig geworden delen van het oude pad worden weggehaald, hier kan de natuur haar gang weer gaan. Wanneer alles meezit kan dit nog voor het broedseizoen 2014 worden gerealiseerd.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Wim H Bos.
    19 december 2013 om 18:31

    Een van de favoriete plekken.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog