www.boswachtersblog.nl/ Texel

Mooi weer voor een strandwandeling op Texel, morgen herkansing. Van De Koog naar De Slufter en via De Muy terug.

28 december 2013 Boswachter Erik van der Spek in Texel

[slideshow]

Op het strand wandel je bij voorkeur met de wind in de rug. De wind duwt je voort en als er zand stuift krijg je dat niet in je gezicht. Wandelend vanaf De Koog naar De slufter is goed te zien dat de Sinterklaasstorm de zee hoog tegen de duinen opbracht. Bijna overal is er alleen zand van uit de voorduinen verdwenen en over het strand uit gespreid. Dit zijn de duintjes die zich de afgelopen jaren op het strand konden ontwikkelen en de duinen breder maken. Bijna bij De Slufter, ongeveer vanaf het ’s Hertogenboschpad is er ook wat ouder duin verdwenen. Sinds de zandsuppleties effect hebben kunnen deze duintjes zich weer vormen. Eerder verdween er sinds de aanleg van de Afsluitdijk steeds duinengebied bij storm. De oudere duinen zijn door de storm vooral hoger geworden doordat er zand van af het strand en de voorduinen naar binnen waaide. Voor duinen is instuivend zand een belangrijke verjongingskuur.

Langs de waterlijn lopend heb je gezelschap van drieteenstrandlopers die hier de kost bij elkaar zoeken. Wanneer je plotseling blijft staan bij hen in de buurt vliegen ze een stukje op, ook bij loslopende honden blijven ze wat uit de buurt. In De Slufter stond rond hoogwater een groot gebied onder water. Lang niet zo als tijdens de Sinterklaasstorm, dat is goed te zien aan het vloedmerk. Zaterdag 8 maart kunt u weer helpen het plastic en glas dat aanspoelde op te ruimen. In de duinen zijn nog niet alle oranje bessen van de duindoorns opgegeten. Via De Muy langs het Slag door de Nederlanden tegen de wind in terug. Onderweg komt u vast de Galloways tegen die het duin open houden. Maakt u een uitstapje langs de Binnen Muy dan kunt u via de stapstenen bij het Oorlogschip weer terug komen op het slag.

Prettige wandeling.
Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Wim Bos
    28 december 2013 om 20:32

    Bedankt ,voor de mooie foto s,ben weer op de hoogte.

  • Piet van Noort
    28 december 2013 om 17:42

    Prachtige beelden weer Erik maar dreigt er een nieuwe doorgang naar de Slufter?

    • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
      28 december 2013 om 20:00

      Nee, overigens is een extra toegang tot De Slufter zeer waarschijnlijk zowel voor de veiligheid als voor de natuur geen bedreiging. Zolang de zandsuppleties blijven en er geen heel bijzondere storm op steekt is de kans dat er een toegang bijkomt niet groot.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog