www.boswachtersblog.nl/ Texel

Wantsensluipvlieg, nieuw voor het Waddengebied gevonden op Texel

1 mei 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
In het Paasweekend kwam ik een opvallende vlieg tegen op het fluitenkruid langs de duinrel naast het Lange Stuk in De Dennen. Ben Bruggen van Naturalis kon de vlieg vanaf een foto herkennen (dat kan lang niet altijd). Het bleek de wantsensluipvlieg Phasia hemiptera te zijn. Een mannetje, herkenbaar aan de vlekken op de vleugels. Deze soort was tot nog toe niet uit het Waddengebied bekend. De laatste tien jaar komt de wantsensluipvlieg steeds noordelijker in Nederland voor en is vermoedelijk via de Kop van Noord-Holland op Texel terecht gekomen.
Vrouwtjes van sluipvliegen leggen hun eieren meestal in levende gastheren, in dit geval wantsen. De larven eten de gastheer op en doden die uiteindelijk. In het voorjaar hebben ze een voorkeur voor de roodpootschildwants. Die vooral van sap van loofbomen leeft. In de herfst is de groene stinkwants gastheer.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • New insect species discovery on Texel island | Dear Kitty. Some blog
    1 mei 2014 om 10:33

    […] Erik van der Spek on Texel island in the Netherlands reports about discovering an insect species, new for […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog