www.boswachtersblog.nl/ Texel

Uitbreiding Mountainbikeroute Texel op komst

19 augustus 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel

IMG_0202
Wielersport Texel gaat de mogelijkheden om op Texel te mountainbiken uitbreiden met 27,7 kilometer op terrein van Staatsbosbeheer. Dinsdag 19 augustus ondertekenden Trudy van der Zanden, districtshoofd Staatsbosbeheer en Leo Timmers, voorzitter Wielersport Texel, een overeenkomst bij het startpunt van het huidige 9 kilometer lange parcours langs het Westerslag.

Het streven is om uiteindelijk op Texel een route van 100 kilometer voor mountainbikers aan te leggen. Van de uitbreiding wordt 27,7km op het terrein van Staatsbosbeheer gerealiseerd. De uitbreiding vindt plaats in het Nationaal Park Duinen van Texel en langs het Waalenburgerdijkje. Voor nieuw aan te leggen delen van de route is de vereniging de benodigde vergunningen en ontheffingen bij de gemeente en provincie aan het aanvragen. De verwachting is dat de vereniging de komende winter in ieder geval delen van het tracé kan realiseren.

Gecombineerd gebruik
De uitbreiding bij Staatsbosbeheer gaat om 27,7 kilometer. Het gaat om stukken van de 100 kilometerrouten en om verbindingen om deze route in te korten. De uitbreiding is voor een groot deel in de vorm van zogenaamd single track in de berm van fietspaden. Op dit smal spoor kan alleen achter elkaar gereden worden. Op een aantal plekken wordt medegebruik mogelijk. Bij medegebruik blijven paden in de eerste plaats ruiterpad of wandelpad. Wanneer onverhoopt het medegebruik toch niet mogelijk blijkt, past de vereniging de route aan en gaan mountainbikers daar weer gebruik maken van bestaande fietspaden.
Gebruik van ruiterpaden vindt in overleg met paardensport-organisaties alleen buiten De Dennen plaats. Het gaat onder andere om het nog te realiseren ruiterpad vanaf de Oorsprongweg naar het Krimbos. Ook wordt medegebruik van enkele wandelpaden mogelijk.
SONY DSC
Gedragscode mountainbiken
Medewerking aan de uitbreiding van de mogelijkheden om te mountainbiken is voor Staatsbosbeheer niet vanzelfsprekend en zonder voorwaarden. Met de vereniging is afgesproken dat zij nog sterker mountainbikers in het algemeen en haar leden in het bijzonder, op de naleving van de gedragscode voor het mountainbiken zullen aanspreken: fiets alleen daar waar het is toegestaan; respecteer de natuur: plant én dier; fiets in kleine groepjes; waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk; benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets; voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond; maak geen onnodig lawaai; laat geen afval achter. Ook zal de vereniging mensen waarvan zij weten dat zij zich niet aan deze gedragscode houden, persoonlijk aanspreken op hun gedrag en zo mogelijk uitsluiten van hun activiteiten.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Jaap
  8 april 2016 om 09:05

  Vorige week op Twitter gelezen dat het eerste deel van het 100km parcours geopend is. Klopt dat? Kan het namelijk nergens terug vinden.

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   11 april 2016 om 13:29

   Klopt het deel vanaf de veerhaven t.m. het iets aangepaste bestaande parcours in het bos is beschikbaar.

 • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
  27 maart 2015 om 19:36

  De vereniging is bezig om alle benodigde vergunningen te verkrijgen

 • Vincent
  25 maart 2015 om 01:00

  Hoe is het met het nieuwe tracé? Zijn er al delen open?

 • Max
  20 augustus 2014 om 11:57

  Goed nieuws! Vraagje… Op de ‘tekentafel’-foto hierboven zijn een paar plattegrondjes zichtbaar. Vanaf welke landkaart zijn die gekopieerd? En is die landkaart ook ergens online te bestellen, of alleen op Texel zelf?

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   20 augustus 2014 om 13:11

   zodra (delen) van de route op grond van Staatsbosbeheer beschikbaar zijn meldt ik dit met kaartje op dit weblog. Op dit moment is de vereniging nog bezig met het schrijven van een bestek en het aanvragen van ontheffingen en vergunningen. Wanneer de hele route beschikbaar is zal de vereniging dit melden, hij komt dan ook op de recreatiekaart van Staatsbosbeheer te staan.

  • Max
   20 augustus 2014 om 13:31

   Maar is die SBB-recreatiekaart (waarop de nieuwe mtb-route nog niet uitgestippeld is) nu niet ergens te koop? Ik zou ‘m namelijk graag willen hebben, omdat die kaart (zo te zien) een stuk gedetailleerder is dan mijn VVV-kaart (schaal 1:40.000).

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   20 augustus 2014 om 13:34

   Die kaart is te koop, 1:25.000. Met o.a. de bestaande route. o.a. via de webwinkel van http://www.staatsbosbeheer.nl. Dit is een prima kaart, maar niet dezelfde als gebruikt bij de overeenkomst, wel met alle wandel- en fietspaden

  • Max
   20 augustus 2014 om 13:45

   Oké, bedankt! Dan ga ik die kaart alvast aanschaffen (en t.z.t. de SBB-kaart waarop dan de nieuwe route is getekend).

 • Blewbird
  19 augustus 2014 om 18:38

  Ik kom vaak mountainbikers tegen op wandelpaden in de duinen, laatst nog op de wandelroute tussen Pagga’s paadje en Westerslag. Dat is vast niet de bedoeling, maar hoe wordt dit gehandhaafd?

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   19 augustus 2014 om 19:42

   Er wordt gehandhaafd, maar de capaciteit is beperkt en de trefkans gering. Er wordt gewerkt aan verbetering van het laatste.

  • Blewbird
   20 augustus 2014 om 17:20

   Dank voor uw reactie. Ik houd het in de gaten. De mountainbikers rijden vaak in groepjes van 3-5. Ze zijn bepaald niet ‘verdwaald’, maar rijden heel bewust over de voetpaden, ook die in de Bollekamer. Ik heb wel eens geprobeerd hen tot afstappen te bewegen, maar dat leverde alleen een scheldkanonnade op.

 • Thea houtenbos
  19 augustus 2014 om 17:19

  Het is fijn dat iedereen kan genieten op het mooie Texel. Regelmatig fietsen wij over het Waalenburgerdijkje. Daar zijn we, zeker ook buiten het hoogseizoen allert op mountainbikers. Er klinkt een schreeuw en je kunt maken dat je opzij komt, anders gaat het fout. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Ik vind het heerlijk dat er zoveel gefietst kan worden op Texel, maar zou de mountainbikers met klem willen verzoeken zich te houden aan de afspraken. Zij kunnen ook een keer hun rem gebruiken en even achter een langzamere fietser blijven hangen voordat ze inhalen. Meestal zit er op hun fiets ook een rem, tenslotte.
  Een fervente Texelganger

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog