www.boswachtersblog.nl/ Texel

Veel mensen keken in De Slufter op Texel tot hoe hoog het water kwam en wat het effect daarvan is.

25 oktober 2014 Boswachter Erik van der Spek in Texel


Veel mensen profiteerden vandaag van het mooie weer om een wandeling door De Slufter te maken. Het was goed zichtbaar tot hoe hoog het water is gekomen door het achtergelaten vloedmerk. Het zeewater zorgde ook voor dynamiek in de duinen van De Slufter. Hier werd wat afgebroken, daar werd zand achter gelaten. Ook de groeiplaatsen van de zeldzame zeewolfsmelk hebben even onder water gestaan, daar kan deze plant wel tegen. In de Slufterkreek is vlak bij het strand zoals het hoort door de storm de drempel deels afgebroken. De krachtige ebstroom neem twee keer per dag zand mee uit het gebied en laat dit vlak bij zee achter. Tijdens stormtijen wordt dit zand weer mee naar binnen genomen door de zee, zo blijft de kreek open.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

 • Piet van Noort
  25 oktober 2014 om 21:36

  Erik, je zegt dat een krachtige ebstroom de opening van de Slufter en de kreek op niveau houdt. Met z’n allen weten we dat de vloedstroom veel heviger is dan de ebstroom. Kun je uitleggen waarom je hier de schuld aan de ebstroom toeschrijft?

  • Erik van der Spek Staatsbosbeheer Texel
   26 oktober 2014 om 12:10

   Piet, dat blijkt uit diverse metingen. O.a.beschreven in het onderzoek van Durieux. Ik denk dat dit komt door dat de vloed in De Slufter nog doorloopt, ter wijl de eb op zee al begint te lopen. De normale eb duurt in De Slufter daardoor korter en is krachtiger dan de vloed. Dit lijkt vooral het geval te zijn wanneer de waterhoogte zo hoog is dat de vloed niet of nauwelijks buiten het krekenstelsel komt.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog