www.boswachtersblog.nl/ Texel

Twee nieuwe soorten wespjes voor het Waddengebied gevonden op Texel

25 januari 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

Afgelopen jaar heb ik insecten gevangen in een malaiseval (vangtent) die in De Slufter stond, Zanddijk bij de Bol van Dordrecht. Veel van de gevangen insecten worden nu door specialisten op naam gebracht. Jeroen de Rond uit Lelystad heeft de hele kleine wespjes uitgezocht. Dit leverde twee soorten op die nog niet uit het Waddengebied bekend zijn.
Van de bostangwespen zaten er zes mannetjes Anteon exiguum tussen die 1,5-2,5mm lang zijn. Deze soort is tot nu toe van Nederland alleen uit Borger, Nunspeet en van de Sint-Pietersberg bekend. Ze leven in vrij droge, gemengde bossen. De vondst uit de duinen past daar gedeeltelijk bij, de duinen zijn droog en op de vangstplek staan veel struiken. Vrouwtjes leggen hun eieren in jonge of volwassen cicaden.
De vondst van de spiegelplatkopwesp Goniozus claripennis is de eerste waarneming van de Waddeneilanden van een van de twee soorten die uit Nederland bekend is. Van deze soort zijn twee vrouwtjes gevonden, die zijn 3,5-4,5mm groot. Dit is een echte duin soort die verspreid langs de kust is gevonden. Ook van deze soort is verder nog weinig bekend.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Wasp species discoveries, new for Texel island | Dear Kitty. Some blog
    25 januari 2015 om 11:19

    […] Erik van der Spek on Texel in the Netherlands reports about small wasps in the Slufter area in the […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog