www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vogelwachter in De Slufter op Texel, de week van Joël Haasnoot

29 april 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

vogelwachterVan 20 april t/m 27 april mocht ik als vrijwillige vogelwachter verblijven in De Slufter. Het was de eerste keer dat er door Staatsbosbeheer op deze manier gewerkt wordt vanuit De Slufter. De taken van een vogelwachter bestaan uit toezicht houden, vogelinventarisatie en het informeren van de bezoekers.

Mede door het goede weer was het soms best druk met wandelaars en passerende fietsers die even een tussenstop maakten om van het mooie gebied te kunnen genieten. Het was erg leuk om mensen te informeren over de vele vogelsoorten die in het gebied voorkomen. Het kijken door de telescoop vonden de mensen erg leuk. Bij vertrek lag er voor alle mensen een vogelposter klaar om mee te nemen.

Meestal stond ik bij uitkijkpunt het Diepe gat, vlakbij de keet waar ik verbleef. Soorten die eigenlijk wel dagelijks te zien waren zijn: Eider (vaak baltsend), Tureluur, Scholekster, Wulp, Groenpootruiter, Veldleeuwerik, Bontbekplevier en Rotgans. Daarnaast een lange lijst van passanten die zich af en toe bij de plas lieten zien: Zwarte ruiter, Kanoet, Drieteenstrandloper, Bonte strandloper, Goudplevier, Zilverplevier, Bontbekplevier, Steenloper, Lepelaar, Kleine zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief en nog veel meer. Het toont de enorme rijkdom van de Slufter aan en het belang van een goede bescherming van dit gebied. De vogelsoorten die hier broeden zijn stuk voor stuk vogels die op de grond broeden en erg gevoelig zijn voor verstoring.

Al met al heb ik heel erg genoten van deze week op Texel. Het kijken en tellen van vogels, het toezicht houden en het geven van voorlichting aan mensen heb ik als erg leuk ervaren.

Vogelwachter Joël Haasnoot

Joël voerde 176 gesprekken met bezoekers over de natuur, was 12 keer een verlengstuk van de VVV en vier keer constateerde hij ongewenst gedrag. De indruk bestaat dat zijn aanwezigheid mensen ook hielp om op het pad te blijven. Staatsbosbeheer is blij met deze extra aanwezigheid van gastheren in het duin, zeker ook omdat bezoekers aangeven deze extra service erg te waarderen.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Wordt jij in 2016 een week de vogelwachter in De Slufter op Texel bij Staatsbosbeheer? @NPTexel | Staatsbosbeheer Texel
    15 december 2015 om 16:27

    […] Vogelwachter in De Slufter Staatsbosbeheer gaat op Texel in het Nationaal Park Duinen van Texel naar aanleiding van de positieve ervaringen in 2015 door met vrijwillige vogelwachters in De Slufter. Vrijwillige vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Zij zorgen ervoor dat meer mensen die De Slufter bezoeken vragen over het gebied en de soorten die er leven aan deskundigen kunnen stellen. Vorig jaar zijn wel 2916 gesprekken over de natuur gevoerd. Daarnaast houden de vogelwachters ook een oogje in het zeil en waarschuwen mensen die niet in de gaten hebben dat ze iets ondernemen wat de natuur of andere bezoekers kan schaden, in 2015 was dit 287 keer nodig. Ook hebben de vogelwachters een deel van de broedvogelmonitoring verzorgt. Vrijwillige vogelwachters zijn mensen die het leuk vinden om hun kennis en liefde voor de natuur met anderen te delen. Buiten bijvoorbeeld bij het vogelkijkpunt bij het Diepe Gat maar ook via twitter @de_slufter. Heb jij interesse stuur dan een mail naar: Texel@staatsbosbeheer.nl […]

  • Birds of Slufter nature reserve, Texel island | Dear Kitty. Some blog
    29 april 2015 om 20:08

    […] Joël Haasnoot reports today about birds he saw at the […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog