www.boswachtersblog.nl/ Texel

Vogelwacht in @de_Slufter op Texel, de week van Jaap Holwerda en Jan Wijma 4 tm 11 mei

12 mei 2015 Boswachter Erik van der Spek in Texel

vogelwacht 2
Van 4 t/m 11 mei waren Jaap Holwerda en Jan Wijma de vrijwillige wadwachters in de Zwarte Keet, bij de opgang naar de Slufter aan het eind van de Oorsprongweg. Uitvoerig geïnstrueerd door de voorgangers en Erik van der Spek van Staatsbosbeheer, begonnen we na de middag aan onze taak.

Alle aspecten van deze klus kwamen direct voorbij, wandelaars die afweken van het rechte pad en met argumenten en zachte dwang weer de juiste weg werden gewezen, honden die door hun baasjes de te vrije loop werden gelaten en op onze aanmaning werden aangelijnd. Dit was een regelmatig voorkomende gebeurtenis deze week, ook een aantal fietsers (voornamelijk met een ATB) die dachten dat ze in dit gedeelte van de Slufter mochten fietsen, dus niet. Maar allemaal stuk voor stuk na uitleg akkoord met ons dwingende advies. Vijf mensen die bewust of onbewust heel ver in het gebied waren doorgedrongen en eruit gestuurd moesten worden.
vogelwacht 1
Het leukste was toch wel de dagelijkse behoorlijke hoeveelheid bezoekers (40-80 per dag) die op het uitzichtpunt, we schatten gemiddeld een half uur tot een heel uur genoten van het uitzicht op de Slufter, van de verscheidenheid aan vogels, de geluiden, de zon, de lucht, de wind. Een verscheidenheid aan vogels maar ook aan mensen, eenlingen, stellen, gezinnen, de één weet dat een vogel vliegt, de ander kon ons weer veel meer vertellen over wat er zich afspeelt op dit bijzondere stukje Texel.

Geregeld zijn er mensen of gezinnen die een blik over de Slufter werpen, en direct weer terug willen lopen, want er is ‘niks te zien’. Als je hen dan uitnodigt om de door de telescoop van Staatsbosbeheer te kijken en de kinderen een poster http://iturl.nl/snHuPT aanbiedt veranderen zelfs de grootste sceptici in enthousiastelingen en zwaaien uitbundig ten afscheid, met een bedankje voor het leuke oponthoud.

De vogels komen hier uit alle windstreken, de mensen ook, van Texel, maar ook van de rest van Nederland, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Finland, Zwitserland en Amerika.
Naast het werk als wadwachter hebben we ook tijd kunnen nemen om in de vroege ochtend te inventariseren of andere interessante plekken op vooral Noord-Texel (Eijerland) te bezoeken.
De grote sternkolonie op Utopia, de morinelplevier bij de Hoek, en de noordelijkste punt bij het Eijerlandse gat.

Het was een lekker weekje zo, veel wind, zon, ook wat regen, maar vooral veel genieten, ook in de Zwarte Keet, primitief maar van alle gemakken voorzien, was het goed toeven, wonen op je werkplek is dan inspirerend. De mooiste breedbeeldtv is er niets bij. Blij om goed te hebben kunnen doen voor mensen, voor de natuur en voor Texel en voor onszelf.
Morgen wacht weer het eigen werk en kantoor, maar met de kop vol Slufter is er voor elk probleem een oplossing.

Jan Wijma

Jan en Jaap hebben deze week 129 gesprekken over de natuur gevoerd, vervingen 29 keer de VVV, verleenden een keer EHBO, spraken 27 mensen aan op hun gedrag in het belang van de natuur en 6 omdat zij andere recreanten hinderden. Kortom ze hadden een hoop te doen. Daarnaast inventariseerden ze een deel van het gebied op broedvogels en namen ze een deel van de eidereendentelling voor hun rekening. Als Staatsbosbeheer zijn we erg blij met deze hulp.

Boswachter Erik van der Spek

reageren

geef een reactie

  • Wordt jij in 2016 een week de vogelwachter in De Slufter op Texel bij Staatsbosbeheer? @NPTexel | Staatsbosbeheer Texel
    15 december 2015 om 16:27

    […] Vogelwachter in De Slufter Staatsbosbeheer gaat op Texel in het Nationaal Park Duinen van Texel naar aanleiding van de positieve ervaringen in 2015 door met vrijwillige vogelwachters in De Slufter. Vrijwillige vogelwachters zijn een aanvulling op de boswachters van Staatsbosbeheer. Zij zorgen ervoor dat meer mensen die De Slufter bezoeken vragen over het gebied en de soorten die er leven aan deskundigen kunnen stellen. Vorig jaar zijn wel 2916 gesprekken over de natuur gevoerd. Daarnaast houden de vogelwachters ook een oogje in het zeil en waarschuwen mensen die niet in de gaten hebben dat ze iets ondernemen wat de natuur of andere bezoekers kan schaden, in 2015 was dit 287 keer nodig. Ook hebben de vogelwachters een deel van de broedvogelmonitoring verzorgt. Vrijwillige vogelwachters zijn mensen die het leuk vinden om hun kennis en liefde voor de natuur met anderen te delen. Buiten bijvoorbeeld bij het vogelkijkpunt bij het Diepe Gat maar ook via twitter @de_slufter. Heb jij interesse stuur dan een mail naar: Texel@staatsbosbeheer.nl […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog